Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską
Jeśli znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone, czas je nieco urozmaicić. Dziś zapraszamy was na zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską. Są lekkie, delikatne i zdrowsze od tradycyjnych.
Kotlety mielone są prostym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Mięso mielone wystarczy bowiem wyrobić z jajkiem, bułką i przyprawami, usmażyć i gotowe. Dzięki temu, że mięso jest rozdrobnione, nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo też można je łączyć z przeróżnymi dodatkami.
Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
1/3 szklanki mleka
1 cebula
olej
2 ząbki czosnku
kawałek kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem kapusty
Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na kilkanaście minut, by je wchłonęła i napęczniała. Dodaj do mięsa razem z mlekiem.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, Przestudź, dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dokładnie wyrób masę.
Kapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj, usuwając grubsze kawałki. Dodaj do mięsnej masy razem z solą i pieprzem, ponownie wyrób.
Na patelni rozgrzej olej. Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na odmienienie kotletów mielonych. Zobaczcie, jak przygotować kotlety mielone z dodatkiem boczku, a także jak zrobić kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/papkin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: