Banalnie prosty przepis na domową musztardę
Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów. Większość osób kupuje ją po prostu w sklepie. Okazuje się, że z łatwością można ją przygotować w domowym zaciszu. Własnej roboty musztarda za każdym razem wychodzi obłędnie pyszna.
Nie da się ukryć, że musztarda często gości na polskich stołach. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych potraw, a nawet najzwyklejszych kanapek. Mało kto spodziewałby się, że przyrządzenie własnej musztardy może być tak proste.
Domowa musztarda o wiele lepsza od sklepowej
Musztarda z całą pewnością zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Potwierdza to, chociażby sama popularność tego charakterystycznego sosu. W sklepach można dostać różne rodzaje musztardy, jednak żaden z nich nie dorównuje tej, którą przygotujemy samodzielnie . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
10 łyżek gorczycy
-
5 łyżek octu winnego
-
5 łyżek wina białego wytrawnego
-
2 łyżki wody
-
odrobina soli
-
szczypta pieprzu
-
łyżeczka cukru
-
odrobina zmielonej kolendry
Prosty przepis na pyszną domową musztardę
Na początku gorczycę łączymy razem z octem, winem i wodą. Mieszankę wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Wówczas gorczyca odpowiednio nasiąknie. Kiedy czas dobiegnie końca, ziarna przekładamy do miski.
Gorczycę blendujemy tak, aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodajemy do niej sól, pieprz, cukier i kolendrę. Oczywiście nic nie stroi na przeszkodzie, by wypróbować również inne dodatki.
Do domowej musztardy możemy dodać papryczki chili, chrzan, czosnek lub ulubione zioła. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja . Gotowy sos przekładamy do słoików. Jeśli musztarda wyszła zbyt gęsta, wówczas wystarczy dodać do niej trochę wody i wymieszać.
Domowej roboty sos warto wykorzystać do przygotowania pysznych kotletów schabowych . W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, która musztarda jest najzdrowsza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Joli