Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Która musztarda jest najzdrowsza?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.05.2021 02:00

Która musztarda jest najzdrowsza?

Która musztarda jest najzdrowsza?
Canva (Olesia Shadrina, Getty Images)

Smakowita musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów na świecie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały wzbogacone o ten wyjątkowy dodatek. W sklepach możemy natknąć się na różne odmiany musztardy. Który z nich jest najzdrowszy?

Musztarda musztardzie nierówna

Nie da się ukryć, że musztarda zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kultowe schabowe z dodatkiem charakterystycznego sosu. Dziś przyjrzymy się najzdrowszej musztardzie.

Okazuje się, że najzdrowszym wyborem jest musztarda Dijon. W jej wnętrzu zamiast octu znajdziemy wino. Oprócz tego musztarda cechuje się niską zawartością soli i cukru. Jej smak jest mocno pikantny ze słoną nutą smakową.

Warto zauważyć, że musztarda Dijon jest polecana przez dietetyków, którzy przeważnie uznają ją za najzdrowszą spośród sosów na bazie gorczycy. Nie oznacza to jednak, że inne musztardy nie mają swoich zalet.

Podczas zakupów możemy natknąć się na różne odmiany musztardy. Każda z nich cechuje się innymi walorami smakowymi. Przygotowuje się je również z nieco odmiennych składników. Chociaż pierwsze skrzypce gra oczywiście gorczyca.

Przykładowo musztarda francuska zawiera całe ziarna gorczycy. Podczas jej przygotowywania wykorzystuje się także białe wino. Z kolei musztarda sarepska powstaje z mocno zmielonych ziaren jasnej i ciemnej gorczycy. Łagodniejszą odmianą jest musztarda delikatesowa. Natomiast wielbiciele mocnych smaków powinni sięgnąć po jej rosyjską odsłonę.

(Canva / YelenaYemchuk)

Jak musztarda wpływa na nasze zdrowie?

Z całą pewnością musztarda może być zaliczona do zdrowych produktów spożywczych. Warto zauważyć, że gorczyca wykazuje działanie moczopędne. Nie można zapomnieć o tym, że łagodzi ona ból gardła, mięśni i stawów.

Okazuje się, że musztarda pozytywnie wpływa na procesy trawienne i wspomaga przemianę materii. Przeciwdziała również takim przypadłościom jak zaparcia. Jednak to dopiero początek zalet musztardy. 

Uwielbiany sos na bazie gorczycy obniża ciśnienie krwi oraz poprawia wygląd cery. Niektórzy uważają, że musztarda pomaga uporać się z trądzikiem. Trzeba przyznać, że sos skrywa wiele sekretów. Bez wątpienia powinien zagościć w naszym jadłospisie.

Musztarda jest zdrowsza, niż można by się tego spodziewać. Przeważnie sięgamy po nią w przypadku dań mięsnych. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać ją jako dodatek do wegetariańskich przysmaków. Niedawno testowaliśmy zamienniki mięsa.

Tagi: musztarda