Smakosze.pl
Kotlet schabowy

canva.com/gbh007, Getty Images

Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe, choć wydają się idealne, można jeszcze bardziej dopracować. Wystarczy posmarować je grubą warstwą musztardy, aby uzyskały znacznie lepszy smak. Dzięki niej mięso staje się soczyste, kruche i delikatne.

Zwykły panierowany kotlet jest pyszny. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Niektórzy chcą jednak osiągnąć jeszcze lepszy efekt.

Jednym ze sposobów jest marynowanie schabu w musztardzie - kwaśność sosu sprawia, że włókna mięsa miękną i stają się o wiele bardziej delikatne. Takie kotlety będą smakować każdemu fanowi klasycznych schabowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane kotlety schabowe

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 6 łyżeczek musztardy j

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 1 jajko

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • smalec

Kotlety oczyść z błon i chrząstek. Rozbij je na cienkie plastry (przed rozbijaniem młotkiem, zakryj je folią spożywczą. To uchroni cię przed kawałkami mięsa, spadającymi na przyrządy kuchenne) i dopraw z każdej strony solą i pieprzem.

Rosół z cebulą

W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Następnie posmaruj je z obu stron musztardą i odstaw mięso do marynowania na kilka godzin. Najlepiej, aby spędziło całą noc w lodówce pod przykryciem.

Po marynowaniu panieruj mięso w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety, aż uzyskasz złotą panierkę na całej powierzchni mięsa.

Kotlety schabowe

Źródło: canva.com/PeteerS, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >