Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie
Kotlety schabowe, choć wydają się idealne, można jeszcze bardziej dopracować. Wystarczy posmarować je grubą warstwą musztardy, aby uzyskały znacznie lepszy smak. Dzięki niej mięso staje się soczyste, kruche i delikatne.
Zwykły panierowany kotlet jest pyszny. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Niektórzy chcą jednak osiągnąć jeszcze lepszy efekt.
Jednym ze sposobów jest marynowanie schabu w musztardzie - kwaśność sosu sprawia, że włókna mięsa miękną i stają się o wiele bardziej delikatne. Takie kotlety będą smakować każdemu fanowi klasycznych schabowych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowane kotlety schabowe
Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.
Składniki:
4 plastry schabu
6 łyżeczek musztardy j
sól i świeżo mielony pieprz
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta
smalec
Kotlety oczyść z błon i chrząstek. Rozbij je na cienkie plastry (przed rozbijaniem młotkiem, zakryj je folią spożywczą. To uchroni cię przed kawałkami mięsa, spadającymi na przyrządy kuchenne) i dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
Następnie posmaruj je z obu stron musztardą i odstaw mięso do marynowania na kilka godzin. Najlepiej, aby spędziło całą noc w lodówce pod przykryciem.
Po marynowaniu panieruj mięso w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety, aż uzyskasz złotą panierkę na całej powierzchni mięsa.
Źródło: canva.com/PeteerS, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prostepesto.pl