Smakosze.pl

Canva / Darius Dzinnik / 500px

Jak przygotować idealnie miękkie flaki?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że twarde flaki nie są spełnieniem marzeń smakoszy. Niestety wiele osób zapomina o kluczowej zasadzie i gotuje flaki tylko raz. Okazuje się, że najlepiej poddawać je dwukrotnej obróbce. Właśnie taki zabieg sprawi, że flaki wyjdą idealnie miękkie. Jednak na tym nie koniec.

Smakowite flaki uchodzą za jeden z najlepszych rodzimych specjałów. Nie bez powodu serwuje się je na rozmaitych imprezach okolicznościowych. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotowywać idealne flaki. Wielbiciele mięsnej zupy powinni pamiętać o kilku zasadach.

Co zrobić, żeby flaki nie wyszły twarde?

Zbyt twarde flaki mogą przyprawić o spore rozczarowanie. Problem przeważnie tkwi w nieodpowiednim przygotowaniu podrobów. Po ich pokrojeniu i umyciu powinno się je dwukrotnie ugotować. Proces jest dosyć czasochłonny, ale warto uzbroić się w cierpliwość.

Najpierw flaki powinniśmy gotować przez około dwie godziny. Po tym czasie wodę odcedzamy je i wstawiamy do świeżej wody. Ponowne gotowanie trwa już krócej, wystarczy godzina. Oczywiście najlepiej sprawdzić, czy już są odpowiednio miękkie.

Czym doprawiać klasyczne flaki?

Flaki, podobnie jak inne zupy, wymagają użycia odpowiednich przypraw. Wśród nich nie powinno zabraknąć liści laurowych, ostrej papryki w proszku oraz gałki muszkatołowej. Warto także sięgnąć po majeranek i lubczyk.

Godna polecenia jest także wędzona papryka, dzięki niej flaki będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Podkreślą go także warzywne dodatki. Mowa między innymi o cebuli, pietruszce z natką, czosnku oraz marchwi.

Mniej oczywiste dodatki do flaków

Niektórzy smakosze od czasu do czasu stawiają na eksperymenty w kuchni. Przy flakach również można sobie na nie pozwolić. Oprócz podrobów możemy wzbogacić kultową zupę o inne mięsne dodatki.

Liczne grono wielbicieli flaków poleca, by do wywaru dodawać ogon wołowy. Wówczas jego smak staje się jeszcze bardziej mięsny. Nie zaszkodzi także umieścić w garze trochę wędzonki. Prośby o dokładkę będą pewne.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotowywać flaki, by nie wyszły gorzkie . Zdradzaliśmy także niezawodny patent na zagęszczenie uwielbianej zupy .

Idealne flaki
Canva / Darius Dzinnik / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]