Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z filetów kurczaka na dzisiejszy obiad, mamy świetny pomysł. Zrób kotlety siekane z kurczakiem i serem. Będą lepsze niż tradycyjne mielone, bo są delikatne i soczyste. Zobaczysz, że rodzina będzie pozytywnie zaskoczona nową potrawą.
Filety z kurczaka są wdzięcznym produktem obiadowym. Delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej, a smakuje dorosłym i dzieciom. Można je przygotować na wiele sposobów, np. upiec, ugotować na parze czy usmażyć. Dziś przedstawimy wam pomysł na danie z patelni.
Kotlety siekane z kurczakiem i serem — lepsze niż tradycyjne mielone
Składniki:
50 dag filetów z kurczaka
3 łyżki mąki
1 cebula
2 jajka
10 dag startej mozzarelli
2 ząbki czosnku
słodka mielona papryka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów siekanych
Filety z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój na 2-3 płaty, potem pokrój w paski i w niedużą kostkę.
Do mięsa dodaj mąkę, posiekaną cebulę, jajka, mozzarellę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na pół godziny.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje mięsnej masy formując z niej kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówki:
Jeśli nie masz sera mozzarella, możesz dodać inny, starty żółty ser.
Siekane kotlety podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, z frytkami lub ryżem oraz z surówką.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z filetów kurczaka. Zobacz, jak przygotować filet kurczaka w parmezanowej panierce, a także jak zrobić filety z kurczaka w sosie pomidorowym.
Źródło zdjęcia: canva/vovaschevchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lekcjewkuchni