Smakosze.pl Porady Czarna końcówki banana - usuwać czy nie?
canva.com/jeffwasserman

Czarna końcówki banana - usuwać czy nie?

9 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Banany stanowią cenne źródło wielu potrzebnych naszym organizmom wartości odżywczych. Jednym z podstawowych składników jest potas, który reguluje pracę mięśnia sercowego i wspomaga funkcjonowanie całego układu krwionośnego.

Niestety, wiele osób do dzisiaj nie wie, czy czarna końcówka banana, która skryta jest pod skórka owocu, może być przez nas konsumowana. Niebagatelny wpływ na taki stan ma stwierdzenie, często powtarzane przez nasze mamy i babcie, że jest ona wręcz niebezpieczna.

Banany i ich czarna końcówka

Mity i legendy przybierają na silne na przestrzeni lat. Według nich, w końcówkach bananów skrywają się pająki, ich jaja, bakterie, toksyny, zanieczyszczenia czy nawet pasożyty, które wywołują giardiozę. Rzeczywistość jest zupełnie inna.

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Nie mamy więc powodu do odczuwania strachu czy obrzydzenia.

Niestety, banany mogą być źródłem zakażenia giardiozą, jednak nie z powodu czarnej końcówki - pierwotniaki odpowiadające za tę chorobę można znaleźć na niemytych warzywach, owocach oraz dłoniach, dlatego tak ważna jest higiena i czyszczenie swojego jedzenia.

Usuwanie końcówki nie jest potrzebne

Choć czarne zakończenie bananów nie wygląda apetycznie, jego smak i właściwości nie odbiegają od reszty owocu. W żadnym wypadku nie jest ono toksyczne i niezdrowe, dlatego każdy, kto odcina ten czarny kolec, tak naprawdę marnuje część zupełnie dobrego jedzenia.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Koniecznością jest jednak dokładne płukanie bananów przed obraniem ze skórki. To na niej bowiem bytują patogeny, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a w wyjątkowo rzadkich przypadkach, nawet życiu. Często można na niej znaleźć tak groźne organizmy, jak pałeczki Salmonelli.

Dlaczego banany są takie zdrowe?

Banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości. Odcinanie nawet niewielkiej części owocu jest z tego powodu niewskazane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy