Jak przygotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku i koloru?
Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.
Co zrobić by biała kiełbasa wyszła idealnie?
Gotowana biała kiełbasa uchodzi za wyjątkowy przysmak, który wielu osobom kojarzy się bezpośrednio z Wielkanocą. Święta już tuż, tuż i warto wiedzieć jak należycie przygotować ten mięsny rarytas. Proste sztuczki sprawią, że domownicy szybko wyczyszczą talerze.
Niedawno wspominaliśmy o tym, co możemy przygotować na święta z wyprzedzeniem. Dziś głównym zagadnieniem będzie biała kiełbasa. Niekiedy jej przygotowanie owocuje sporym kulinarnym rozczarowaniem.
Biała kiełbasa może być zarówno ugotowana, jak i upieczona. Najczęściej spotykamy się z tą pierwszą opcją. Małe błędy mogą pozbawić kiełbasę smaku. Traci ona także swój kolor. Szkopuł tkwi w detalach.
Biała kiełbasa podczas gotowania uwalnia swój smak do wody. Zabezpieczymy się przed tym, jeśli wzbogacimy wszystko o sól. Niepozorny dodatek jest niezwykle istotny i warto o nim pamiętać, jeśli chcemy, aby nasza biała kiełbasa wyszła perfekcyjnie.
Czasami biała kiełbasa traci kolor. Tak przygotowane danie nie zachęca do zajadania. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, która pozwoli nam uniknąć takiego obrotu spraw. Wystarczy do wody dodać trochę soku z cytryny. Dzięki niemu biała kiełbasa będzie prezentowała się nad wyraz kusząco.
(Canva.com / Muenz)
Biała kiełbasa, która zachwyci najbliższych
Jeśli marzy nam się wyjątkowo smakowita biała kiełbasa, wówczas warto podczas gotowania pomyśleć o zastosowaniu przypraw. Wywar najlepiej wzbogacić o kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz majeranek.
Takie połączenie przypraw sprawi, że biała kiełbasa stanie się wyjątkowym frykasem, który nakłoni do zajadania nawet osoby stroniące od tego dania. Nie zaszkodzi wzbogacić wody o kilka ząbków czosnku.
Niepozorny czosnek znacząco wpływa na smak i aromat białej kiełbasy. Dodatkowo uchroni mięsny wyrób przed utratą swoich walorów. Czosnek możemy również wykorzystać do przygotowania niecodziennej surówki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel