Smakosze.pl
Miód ma mnóstwo właściwości

Metkalova, Getty Images

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

8 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Miód nie od dziś znany jest ze swoich licznych właściwości leczniczych. Już w starożytności stosowano go chociażby jako naturalne lekarstwo na wszelkiego rodzaju infekcje. Jeśli chcesz mieć doskonały sen, zmieszaj go z solą himalajską, a rano wstan

Miód wykorzystywany był przez samych starożytnych Egipcjan - dawni ludzie zamieszkujący tereny wokół Nilu stosowali go podczas kremowania swoich najcenniejszych obywateli. Wazy z miodem umieszczano również w sarkofagach, aby władcy mogli raczyć się nim po śmierci. 

Okazuje się, że produkt ciężkiej pracy pszczół świetnie sprawdza się jako środek wspomagający sen. Jeśli masz więc kłopoty z zasypianiem, bądź całą noc spędzasz na wierceniu się w łóżku i gapieniu przed siebie, sporządź z miodu miksturę, która szybko da pozytywne efekty.

Miód to nie tylko naturalny antybiotyk

Choć bez wątpienia większość z nas wykorzystuje miód jako naturalną ochronę przed wieloma patogenami, takimi jak wirusy czy bakterie, to nie jest jedyna zdolność tej substancji. Jeśli rano wstajesz zmęczony nawet pomimo długiego snu, skorzystaj z połączenia miodu i soli. 

Wystarczy w szklanym słoiku połączyć 5 łyżek miodu wielokwiatowego (wskazany jest miód pochodzący z ekologicznej pasieki, ponieważ taki ma najlepsze właściwości) z 1 łyżką różowej soli himalajskiej. Przed snem wystarczy jedną łyżkę umieścić pod językiem. 

Mimo, iż metoda może wydawać się niekonwencjonalna, według dziennikarzy z portalu kobieta.onet.pl naprawdę działa. O poranku człowiek ma się dzięki niej budzić pełen wigoru i energii, a gotowość do pracy będzie ogromna jak nigdy dotąd.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy dlaczego nie warto gotować makaronu pod przykryciem.

W jaki sposób to działa?

Wielu specjalistów badających żywienie człowieka wskazało, że miód ma zdolność zwiększania poziomu serotoniny w mózgu. Jest ona odpowiedzialna za odczuwanie szczęścia i relaksu przez ludzi, dlatego wszelkie jej niedobory mogą prowadzić do bezsenności czy nawet depresji. 

Sól himalajska ma z kolei ponad 80 składników mineralnych i pierwiastków, których według portalu kobieta.onet.pl, ludzki organizm potrzebuje do wszelakich procesów zachodzących podczas nocnej regeneracji. Dostarczanie ich jest kluczowe, aby ciało człowieka mogło odbudować się po całym dniu. 

Dodatkowo miód wspaniale działa na układ odpornościowy, który obecnie, z uwagi na sezon grypowy, jest wyjątkowo zapracowany. Zdrowy organizm ma czas i możliwość na relaks podczas snu, co przełoży się na przyjemne wstawanie o poranku. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >