Smakosze.pl Przepisy Barszcz czerwony wg. przepisu Anny Lewandowskiej
canva/woyzzeck; TRICOLORS/East News

Barszcz czerwony wg. przepisu Anny Lewandowskiej

23 grudnia 2021

Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie.

Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy . Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny , a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.

Przepis na barszcz czerwony Anny Lewandowskiej

Składniki na wywar z buraków:

  • 2 l wrzątku

  • 1 kg buraków

  • po szczypcie kurkumy, tymianku i kminku

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na wywar jarzynowy:

  • 2 l wrzątku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • 1/4 średniego selera

  • pół małego pora, najlepiej zielona część

  • 2 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 suszone gruszki

  • 6 suszonych śliwek

  • 3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • po szczypcie tymianku, majeranku i soli

Dodatkowo w ilości do smaku:

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • wino czerwone (opcjonalnie)

  • miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Buraki szorujemy pod ciepłą bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie wraz z pozostałymi składnikami wywaru buraczanego. Odstawiamy garnek na około godzinę. W tym czasie przyrządzamy bulion z jarzyn.

Warzywa korzeniowe obieramy i płuczemy. Cebule obieramy, wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. „Środek” kroimy na kawałki i karmelizujemy na suchej patelni , uważając, by za mocno go nie spalić. Pozostałe jarzyny zalewamy wrzątkiem.

Dodajemy przyprawy w kawałkach, zmiażdżony czosnek i cebulową łupinę, a następnie zagotowujemy. Gotujemy przez około 45 minut, w międzyczasie wrzucając zrumienioną cebulę.

Gotowe buliony przecedzamy do dużego garnka, dokładnie odciskając jarzyny i mieszamy. Buraki zachowujemy do innych dań lub do podania. Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z uszkami lub pijemy do krokietów.

Buraki w misce
Buraki świeże mogą być bazą do wigilijnego barszczu

Źródło zdjęcia: canva/Anna Pronina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy