Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy, najlepszy na świecie barszcz czerwony od Magdy Gessler

Kultowy, najlepszy na świecie barszcz czerwony od Magdy Gessler

Barszcz czerwony Magdy Gessler
canva/zi3000; Pawel Wodzynski/East News

Magda Gessler zaskakuje swoim podejściem do gotowania. Jej przepisy to bogactwo smaku i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tradycyjnego wigilijnego barszczu, który restauratorka przygotowuje z niezwykłymi dodatkami. Jednym z nich są skórki jabłek. Zobaczcie, jakie jeszcze patenty wykorzystuje i koniecznie spróbujcie tego dania.

Prezentowaliśmy wam już takie tradycyjne dania jak rosół z gęsiny czy ryba po grecku w wykonaniu Magdy Gessler. Teraz zdradzamy tajniki receptury na tradycyjny postny barszcz. Wyjdzie bardzo aromatyczny i treściwy, a jego bogaty smak doceni każdy smakosz.

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 kg buraków okrągłych

  • pół dużego selera

  • 6 niewielkich pietruszek korzeniowych

  • średni por

  • 3 średnie cebule

  • 4 kwaśne jabłka

  • 50 g suszonych borowiki

  • 5 łyżek octu spirytusowego

  • 2 spore ząbki czosnku

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 7 liści laurowych

  • 6 goździków

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy i osuszamy je. Połowę owijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut wraz z dwiema cebulami.

Cebule wkładamy bez folii i wyjmujemy po kwadransie. Pozostałe buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy obrany korzeń selera podzielony na ćwiartki, pietruszki i pora pociętego na kawałki. Całość zalewamy wodą tak, żeby zakryła warzywa.

Wywar zagotowujemy, dodajemy połowę porcji ziela angielskiego i liści laurowych, goździki oraz cukier. W osobnym garnku zagotowujemy zalane wodą grzyby wraz z pozostałą ilością ziela i liści oraz jedną cebulą. Buraki w wywarze gotujemy, aż nieco zmiękną.

Dodajemy do nich starte na tarce buraki pieczone. Jabłka obieramy, a skórki zachowujemy. Owoce kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka z burakami. Gotujemy zupę dalej na niewielkim ogniu, nie dopuszczając, by się mocno kotłowała.

Dolewamy wywar z grzybów. Następnie wkładamy pieczoną cebulę, a na wierzchu kładziemy zmiażdżony czosnek i skórki jabłka. Zawierają one pektynę, która zagęści nasz barszcz. Wlewamy ocet i wyłączamy ogień. Barszcz odstawiamy na noc. Serwujemy z uszkami.

Buraki są idealne na barszcz
Buraki są idealne na barszcz

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Magda Gessler Zapraszamy na nasz Instagram