Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Barszcz czerwony wg. niezawodnego Karola Okrasy
Adam Moskal
Adam Moskal 29.11.2021 01:00

Barszcz czerwony wg. niezawodnego Karola Okrasy

Barszcz z uszkami
canva/wjarek, Getty Images; TRICOLORS/East News

Barszcz czerwony z uszkami to danie, które bardzo często wspominamy w kontekście świąt. Słodka, a zarazem delikatnie kwaśna zupa z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych, ponieważ jej wykonanie jest względnie łatwe, a efekt wyjątkowo pyszny. Boże Narodzenie już niedługo, dlatego warto zacząć gromadzić wszystkie potrzebne składniki i przepisy.

Barszcz czerwony w obecnych czasach często kupowany jest w sklepie. Sprzedaje się go pod postacią zupy w kartonie, koncentratach czy proszku, co z pewnością jest wygodne, jednak nie tak zdrowe i smaczne, jak własnoręczne ugotowanie całego garnka esencjonalnego barszczu.

Co więcej, przygotowanie go samodzielnie nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się zdawać. Znacznie więcej pracy jest przy uszkach, jednak nie trzeba się obawiać. Finalny efekt podania barszczu z uszkami jest świetny, gdyż widać w nim całą włożoną pracę.

Przepis na barszcz czerwony Karola Okrasy

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 3/4 kg jabłek

  • 250 g marchewki

  • 6 ząbków czosnku

  • 15 g majeranku

  • 6 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz w ziarnach

  • 125 g suszonych i wędzonych śliwek

  • 75 ml octu balsamicznego

  • 4 litry wody

Zacznij od wlania wody do garnka, wrzucenia do niej liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj suszone śliwki, umyte, obrane i bez gniazd nasiennych jabłka, pokrojoną marchewkę, a także pokrojony w mniejsze kawałki czosnek.

Zagotuj wodę. Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i innymi składnikami. Dopraw całość majerankiem oraz octem balsamicznym. Po chwili zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu przykryj garnek lnianą czystą ściereczką i przestaw garnek w chłodne miejsce. Po jednym dniu odcedź barszcz z warzyw, dopraw niewielką ilością octu balsamicznego, białego pieprzu oraz soli i zagotuj. Po zagotowaniu można podawać. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić uszka, które z powodzeniem możesz wykorzystać w powyższej zupie. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Barszcz czerwony z uszkami

Źródło zdjęcia: canva/woyzzeck, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla Zapraszamy na nasz Instagram