Beczułki z szynki parmeńskiej nadziane jajkiem, szybki przepis
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego produktu spożywczego. Okazuje się, że jajka mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób.
Jajka owinięte fantastyczną szynką
Jajka często goszczą na naszym portalu. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ odgrywają niezwykle istotną rolę w świecie kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy recepturę, dzięki której jajka stają się różowym smakołykiem .
Tym razem sięgniemy po przepis, który zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przygotowania nie wymagają dużego nakładu pracy, a specjał jest gotowy nawet w 10 minut .
Jajka zawiniemy w szynkę parmeńską. Przekąska swoim wyglądem przypomina trochę małą beczułkę. Połączenie smaków sprawi, że jajka momentalnie znikną z talerzy . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej
-
kilka gałązek tymianku
-
20 g majonezu zmieszane
-
10 g musztardy
-
sól
-
pieprz
-
pieczywo
(YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem)
Trywialny przepis na wyśmienite jajka
Na początku obieramy jajka. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku stracą one sporo wartościowych składników odżywczych. Najlepiej gotować jajka przez 6-7 minut. Nie zaszkodzi wypróbowanie triku na łatwiejsze obieranie nabiału .
Obrane jajka przycinamy trochę na jednym końcu, tak aby można było je z łatwością postawić pionowo. Z górnej części musimy odkroić większy kawałek . Białka odkładamy, a żółtka kruszymy. Szynkę dzielimy na cienkie plasterki. Najlepiej zaopatrzyć się w już pokrojoną wędlinę. Wówczas cały proces zajmie mniej czasu.
Plastry szynki składamy na pół. Układamy na nich gałązki tymianku. Na nich kładziemy jajka. Owijamy je szynką i stawiamy na talerzyku. Majonez mieszamy razem z musztardą, solą i pieprzem. Możemy dodać także mieszanki ziół prowansalskich .
Mieszankę sosów wykładamy na jajka. Z wierzchu oprószamy je rozdrobnionym żółtkiem. Najlepiej serwować z chlebem. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem