Smakosze.pl
Buraczane jajka

canva/bhofack2

Cudowny pomysł na "różowe" jajka

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jajko nierozerwalnie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Przysmak króluje wtedy na naszych stołach pod wieloma zaskakującymi postaciami. Coraz częściej sięgamy po faszerowane jajka. Polecamy obłędny przepis na domowy smakołyk, który będzi

Wielkanoc nie obędzie się bez wielu tradycyjnych potraw. Poza żurkiem, białą kiełbasą i sałatką jarzynową, na naszych stołach wręcz nie może zabraknąć jajek. Te będą niezwykle wyglądać w pysznej buraczanej marynacie.

Pomysł na różowe jajka

W dzieciństwie dekorowaliśmy pisanki, a teraz możemy stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Jajka marynowane w buraczkach charakteryzuje nie tylko wyborny smak, ale również ich efektowny wygląd.

Danie doskonale sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym świątecznym obiadem lub jedna z pozycji śniadania wielkanocnego. Z pewnością wywoła zachwyt naszych bliskich.

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie nieco różnić się od tej, jaką zapamiętaliśmy z minionych lat, to nie warto rezygnować z małego kulinarnego szaleństwa. Proste i pyszne danie może, choć na chwilę wywołać uśmiech na naszych twarzach. Jak je zrobić? 

Domowy przepis na faszerowane jajka w buraczanej marynacie

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek 

  • 2 buraki

  • 3/4 szklanki octu

  • 2 szklanki wody

  • 2 liście laurowe 

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak to zrobić?

Na początek przygotuj zalewę. Obierz buraki, pokrój je w plastry i wrzuć do garnka wraz z wodą, octem, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie gotuj go na małym ogniu przez 15 minut.

Kolejny krok to ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą one gotowe, zalewamy je ostudzoną marynatą i pozostawiamy je w najlepiej chłodnym miejscu na około osiem godzin.

Tak jak wspominaliśmy wcześniej danie doskonale, się sprawdzi na świąteczne śniadanie lub obiad. Różowe jajka doskonale pasują do domowego chrzanu, klasycznego majonezu lub sosu tatarskiego.

Polecamy również nasze przepisy na słodkie świąteczne wypieki. Podawaliśmy między innymi przepis na mazurek kajmakowy oraz babę wielkanocną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnaja.blogspot.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >