Buraczane jajka
canva/bhofack2

Cudowny pomysł na "różowe" jajka

Jajko nierozerwalnie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Przysmak króluje wtedy na naszych stołach pod wieloma zaskakującymi postaciami. Coraz częściej sięgamy po faszerowane jajka. Polecamy obłędny przepis na domowy smakołyk, który będzie również wyjątkową ozdobą świątecznego stołu.

Wielkanoc nie obędzie się bez wielu tradycyjnych potraw. Poza żurkiem, białą kiełbasą i sałatką jarzynową, na naszych stołach wręcz nie może zabraknąć jajek. Te będą niezwykle wyglądać w pysznej buraczanej marynacie.

Pomysł na różowe jajka

W dzieciństwie dekorowaliśmy pisanki, a teraz możemy stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Jajka marynowane w buraczkach charakteryzuje nie tylko wyborny smak, ale również ich efektowny wygląd.

Danie doskonale sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym świątecznym obiadem lub jedna z pozycji śniadania wielkanocnego. Z pewnością wywoła zachwyt naszych bliskich.

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie nieco różnić się od tej, jaką zapamiętaliśmy z minionych lat, to nie warto rezygnować z małego kulinarnego szaleństwa. Proste i pyszne danie może, choć na chwilę wywołać uśmiech na naszych twarzach. Jak je zrobić?

Jak jedzenie kawy i czekolady wpływa na środowisko?Jak jedzenie kawy i czekolady wpływa na środowisko?Czytaj dalej

Domowy przepis na faszerowane jajka w buraczanej marynacie

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • 2 buraki
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak to zrobić?

Na początek przygotuj zalewę. Obierz buraki, pokrój je w plastry i wrzuć do garnka wraz z wodą, octem, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie gotuj go na małym ogniu przez 15 minut.

jajka

Kolejny krok to ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą one gotowe, zalewamy je ostudzoną marynatą i pozostawiamy je w najlepiej chłodnym miejscu na około osiem godzin.

Tak jak wspominaliśmy wcześniej danie doskonale, się sprawdzi na świąteczne śniadanie lub obiad. Różowe jajka doskonale pasują do domowego chrzanu, klasycznego majonezu lub sosu tatarskiego.

Polecamy również nasze przepisy na słodkie świąteczne wypieki. Podawaliśmy między innymi przepis na mazurek kajmakowy oraz babę wielkanocną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnaja.blogspot.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł