Smakosze.pl Przepisy Bez blachy, wyrabiania ciasta i tarcia jabłek. Strzelczyk zrewolucjonizował jabłecznik raz na zawsze
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bez blachy, wyrabiania ciasta i tarcia jabłek. Strzelczyk zrewolucjonizował jabłecznik raz na zawsze

23 stycznia 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jabłecznik z pewnością skusi niejednego łasucha. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak wykonać go bez tarcia jabłek i wyrabiania kruchego ciasta. Przepis zachwyca prostotą, a wypiek jest aromatyczny, nad wyraz smaczny i apetyczny. Koniecznie musicie go spróbować.

Jabłecznik tym różni się od szarlotki, że zawsze dodaje się do niego jabłka. Nie mają one raczej postaci musu, ale mniejszych i większych kawałków owoców. W szarlotce używa się ciasta kruchego, jabłecznik zaś może bazować na cieście ucieranym, francuskim, czy drożdżowym.

Przepis na prosty jabłecznik Tomasza Strzelczyka

Składniki na część jabłkową:

  • 2-3 łyżki cukru na karmel,

  • 6 jabłek,

  • mały słoiczek powideł śliwkowych,

  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów.

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki,

  • 7 jajek.

  • 100 g cukru,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 5 łyżek oleju,

  • pasta waniliowa lub cukier wanilinowy,

  • szczypta soli,

  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów.

Jak upiec znakomity jabłecznik w garnku? Tomasz Strzelczyk pokazał znakomity przepis

Najpierw przygotuj karmel. W tym celu rozsyp 2-3 łyżki cukru po dnie sporego garnka. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Jabłka obierz, wydrąż z nich środki. Gdy cukier w garnku rozpuści się, wykonaj garnkiem koliste ruchy, tak, by powstał na garnku 3-4 cm karmelowy rant. Całość przestudź. Jabłka ułóż w garnku, tak by można było napełnić potem wydrążenia. W każdy otwór włóż trochę powideł wymieszanych z posiekanymi orzechami. Na ciasto jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksuj ją na niedużych obrotach, dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, trochę pasty waniliowej lub cukru wanilinowego oraz posiekane orzechy i olej.

Ciastem zalej znajdujące się w garnku jabłka. Garnek z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ciasto ok. 45 minut, do suchego patyczka. Garnek wyjmij z piekarnika i lekko całość przestudź.

Potem okrój ciasto nożem po obwodzie garnka, przykryj garnek paterą lub talerzem i całość energicznie obróć. Poczekaj, aż ciasto "zjedzie" na talerz. Wierzch ciasta posmaruj resztą powideł, posyp posiekanymi orzechami.

Jabłecznik Tomasza Strzelczyka jest pyszny
canva/kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy