Bez blachy, wyrabiania ciasta i tarcia jabłek. Strzelczyk zrewolucjonizował jabłecznik raz na zawsze
Jabłecznik z pewnością skusi niejednego łasucha. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak wykonać go bez tarcia jabłek i wyrabiania kruchego ciasta. Przepis zachwyca prostotą, a wypiek jest aromatyczny, nad wyraz smaczny i apetyczny. Koniecznie musicie go spróbować.
Jabłecznik tym różni się od szarlotki, że zawsze dodaje się do niego jabłka. Nie mają one raczej postaci musu, ale mniejszych i większych kawałków owoców. W szarlotce używa się ciasta kruchego, jabłecznik zaś może bazować na cieście ucieranym, francuskim, czy drożdżowym.
Przepis na prosty jabłecznik Tomasza Strzelczyka
Składniki na część jabłkową:
-
2-3 łyżki cukru na karmel,
-
6 jabłek,
-
mały słoiczek powideł śliwkowych,
-
2-3 łyżki posiekanych orzechów.
Składniki na ciasto:
-
140 g mąki,
-
7 jajek.
-
100 g cukru,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
5 łyżek oleju,
-
pasta waniliowa lub cukier wanilinowy,
-
szczypta soli,
-
3 łyżki drobno posiekanych orzechów.
Jak upiec znakomity jabłecznik w garnku? Tomasz Strzelczyk pokazał znakomity przepis
Najpierw przygotuj karmel. W tym celu rozsyp 2-3 łyżki cukru po dnie sporego garnka. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Jabłka obierz, wydrąż z nich środki. Gdy cukier w garnku rozpuści się, wykonaj garnkiem koliste ruchy, tak, by powstał na garnku 3-4 cm karmelowy rant. Całość przestudź. Jabłka ułóż w garnku, tak by można było napełnić potem wydrążenia. W każdy otwór włóż trochę powideł wymieszanych z posiekanymi orzechami. Na ciasto jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksuj ją na niedużych obrotach, dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, trochę pasty waniliowej lub cukru wanilinowego oraz posiekane orzechy i olej.
Ciastem zalej znajdujące się w garnku jabłka. Garnek z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ciasto ok. 45 minut, do suchego patyczka. Garnek wyjmij z piekarnika i lekko całość przestudź.
Potem okrój ciasto nożem po obwodzie garnka, przykryj garnek paterą lub talerzem i całość energicznie obróć. Poczekaj, aż ciasto "zjedzie" na talerz. Wierzch ciasta posmaruj resztą powideł, posyp posiekanymi orzechami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu
-
Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Korzyści są niebagatelne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA