Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Korzyści są niebagatelne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.01.2023 07:59

Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Korzyści są niebagatelne

kawa
Kawa / Mizina

Kawa dla wielu z nas jest synonimem rozpoczęcia dnia. Coraz więcej osób do filiżanki małej czarnej dodaje łyżkę oleju kokosowego. Ten niezwykły tłuszcz nieco odmienia smak napoju, ale przede wszystkim przyspiesza metabolizm i sprawia, że dostajemy jeszcze większy zastrzyk energii.

Olej kokosowy to produkt spożywczy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Dostarcza dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Co daje dodanie go do porannej kawy? Korzyści jest więcej, niż myślisz.

Co daje dodatek oleju kokosowego do kawy?

Olej kokosowy zyskał sporą popularność wśród osób będących na diecie ketogenicznej. Polega ona na wprowadzaniu do organizmu dużej ilości tłuszczów przy znikomej ilości węglowodanów. Służy to osiągnięciu stanu ketozy, czyli zjawisku, przy którym czerpiemy energię nie z cukrów, ale z tłuszczu nagromadzonego w tkankach.

Olej kokosowy dodany do kawy wspomaga pozytywne działanie na nasz metabolizm. Ponadto reguluje nasz układ pokarmowy, a także pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Zaledwie 1-2 łyżki oleju na filiżankę kawy wystarczą, aby cieszyć się tymi rewelacyjnymi rezultatami.

Należy pamiętać jednak, że olej kokosowy zawiera sporo kalorii. W jednej łyżce ma 120 kcal. Kawa z dodatkiem tłuszczu jest więc napojem dosyć kalorycznym.

Kawy z dodatkiem oleju nie powinny pić osoby, które mają problemy z woreczkiem żółciowym lub trzustką. Te schorzenia mogą bowiem wymagać ograniczenia spożycia tłuszczu. Jeśli przestrzegasz diety o niskiej zawartości tłuszczu nie zaczynaj od zbyt dużego dodatku oleju do kawy. Może to skutkować nudnościami, a także mieć niepożądane działanie przeczyszczające.

Jak zrobić kawę z olejem kokosowym?

Przyrządzenie kawy z dodatkiem oleju kokosowego jest bardzo proste. Potrzebujesz do tego jedynie filiżanki ulubionej kawy, odrobiny tłuszczu, a także przypraw. Smak napoju możesz dopasować do własnych preferencji.

Kawę zaparz tak, jak zazwyczaj. Następnie przelej ją do kielicha blendera. Dodaj do niej olej kokosowy, a także wybrane przyprawy, np. cynamon czy wanilię.

Składniki na kawę z olejem kokosowym mieszaj w urządzeniu na najwyższych obrotach przez ok. 20 sekund. Dzięki temu wszystkie składniki doskonale się połączą. Po tym czasie przelej napój do kubka lub filiżanki. Wierzch kawy możesz udekorować odrobiną gałki muszkatołowej. Napój najlepiej wypić od razu po przygotowaniu, zanim wystygnie.

Dla osób nie liczących kalorii polecamy tę pyszną kawę karmelową. Dowiedz się, czy kawa ma termin przydatności do spożycia.

Canva / kaorinne
Canva / kaorinne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: