Smakosze.pl Przepisy Bez drożdży, bez wyrabiania. Ekspresowe pączki Kingi zachwyciły internautów
Screen z filmu na kanale TikTok kuchennykodeks

Bez drożdży, bez wyrabiania. Ekspresowe pączki Kingi zachwyciły internautów

15 lutego 2023

Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki.

Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.

Przepis na ekspresowe pączki Kingi

Składniki:

  • 2 małe jaja lub jedno XL

  • 150 g serka homogenizowanego

  • 160 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić pączki bez drożdży? Kinga zdradziła szybki sposób

Do miski przenosimy serek waniliowy. Wbijamy jaja, wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy także przesianą przez sito mąkę pszenną i esencję waniliową, jeśli jej używamy. Składniki miksujemy.

Rozgrzewamy dobrze olej — powinien mieć temperaturę 175-180 stopni Celsjusza w momencie, gdy będziemy rozpoczynać smażenie. Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formujemy kulki z masy na pączki i smażymy je.

Gdy pączki będą rumiane, wyjmujemy je i układamy na bibule, by usunąć nadmiar oleju. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Możemy też zaserwować smakołyk z sosem czekoladowym lub owocową konfiturą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pączki. Szczególnie polecamy lekki, pieczony rarytas . Spróbujcie także eleganckich karnawałowych róż — spodobają się nie tylko dzieciom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/kuchennykodeks

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy