Smakosze.pl Przepisy Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku
Canva / lily_rochha

Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku

2 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.

Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna fasolka szparagowa po francusku

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa już sama w sobie jest nie lada smakołykiem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał z dodatkiem czosnku . Tym razem na naszym portalu zagości fasolka szparagowa po francusku.

Fasolka szparagowa po francusku znacząco różni się od tej, do której zdążyliśmy przywyknąć. W Polsce najczęściej zajadamy ją z bułką tartą i masłem. W przypadku francuskiego wydania fasolki będziemy stawiać na zupełnie inne dodatki. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • cebula

  • 30 ml oliwy

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

Fasolka szparagowa w wyjątkowej odsłonie

Na początku fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Gotujemy ją w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna. W związku z tym, co jakiś czas warto sprawdzać, czy nie jest już gotowa. Fasolka szparagowa może być również ugotowana na parze .

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już złocista, dodajemy ją do ugotowanej fasolki szparagowej . Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą oraz sokiem z cytryny.

Fasolkę z dodatkami warto jeszcze trochę przesmażyć, wówczas będzie jeszcze bardziej apetyczna. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest także przepis na zapiekaną fasolkę szparagową .

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa

Canva / lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy