Jak praktycznie wykorzystać sok z aronii?
Aronia jest wyjątkowym owocem, który wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią po niego sięgają. Godny uwagi jest sok z aronii, który jest pełen wartościowych składników odżywczych. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Dobrze sprawdza się, chociażby jako dodatek do jogurtu lub wody.
Sok z aronii ma wiele zalet, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jedną z nich bez wątpienia są walory smakowe. Jednak dużo istotniejsze są zawarte w nim witaminy i minerały. Przygotowanie soku z aronii jest banalnie proste.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie sekrety skrywa sok z aronii?
W kulinariach wykorzystujemy różnego rodzaju soki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach produktu z brzozy. Dziś pod lupę weźmiemy sok z aronii. Mało kto spodziewałby się, że ma on tyle zastosowań.
Nie da się ukryć, że sok z aronii jest wyjątkowym produktem spożywczym. W jego wnętrzu możemy natknąć się na witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C oraz beta-karoten. Z Sok z aronii wykazuje działania przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Niepozorny sok z aronii ma liczne kulinarne zastosowania. Na jego bazie bez większych problemów przygotujemy kisiel, galaretkę lub frużelinę. Oprócz tego znakomicie sprawdza się w roli dodatku do jogurtu oraz herbaty. Możemy wzbogacić o niego nawet wodę, wówczas zyskamy smaczny i zdrowy napój.
Sok z aronii warto wykorzystać jako polewę do naleśników i różnej maści placków. Nawet owsianka wiele zyskuje za sprawą takowego dodatku. Jakie składniki będą nam potrzebne do jego przygotowania?
1 kg owoców aronii
500 g cukru
40 g liści aronii
500 ml wody
Niezawodny przepis na domowy sok z aronii
Na początku starannie myjemy owoce aronii. Należy zrobić to pod intensywnym strumieniem zimnej wody. Warto założyć rękawiczki, ponieważ sok mocno barwi dłonie. Po umyciu owoce pozbawiamy ogonków.
Tak przygotowane owoce aronii warto umieścić na noc w zamrażarce. Dzięki temu zabiegowi szybciej puszczą sok, który będzie miał mniej goryczy. Oczywiście nie jest to konieczne. Przygotowane owoce wstawiamy do garnka razem z umytymi liśćmi. Zalewamy je zimną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką.
Mieszankę podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy już to nastąpi, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie przez 40 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, wyłączamy grzanie i zdejmujemy pokrywkę.
Wszystko warto odstawić na około 10 godzin. Wówczas owoce puszczą więcej soku. Całość przecedzamy przy użyciu sitka. Sok z aronii wzbogacamy o cukier. Możemy go dodatkowo wzbogacić o sok z cytryny. W takim przypadku uważajmy na pestki.
Sok z aronii ponownie doprowadzamy do wrzenia. W trakcie tego procesu cały czas go mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, wówczas nasz domowy sok z aronii jest już gotowy. Przelewamy go do słoików lub butelek. Produkt warto poddać pasteryzacji. Godny uwagi jest również sok na bazie jeżyn.
Canva / madaland
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje