Fasolka szparagowa z piekarnika pod serową pierzynką
Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej smakowitych wiosennych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ją z zasmażaną bułką tartą. Istnieje znacznie lepsza odsłona fasolki szparagowej. Zagoszczą w niej ser, boczek i grzyby.
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa sama w sobie smakuje obłędnie. Liczne grono wielbicieli kulinariów mogłoby zajadać przepyszne warzywo niemal nieustannie. Każdy powinien spróbować fasolki szparagowej w nowym wydaniu.
Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Z całą pewnością fasolka szparagowa może poszczycić się mianem wyśmienitego wiosennego specjału. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażką na bazie bułki tartej i masła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podejść do niej w bardziej niekonwencjonalny sposób.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Niedawno na naszym portalu prezentowaliśmy recepturę na specjał, w którym fasolka szparagowa znalazła się w towarzystwie sezamu, sosu sojowego i imbiru. Dziś sięgniemy po inny przepis, który przypadnie do gustu smakoszom lubującym się w swojskich smakach.
Fasolka szparagowa może być przyrządzona na różne sposoby. Godny uwagi jest przepis, w którym strączkową roślinę upieczemy razem z boczkiem, serem i grzybami. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Przepis na fasolkę szparagową w niecodziennej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
500 g fasolki szparagowej
200 g grzybów
100 g żółtego sera
2 plastry wędzonego boczku
250 ml śmietany 18%
250 ml bulionu
3 ząbki czosnku
cebula
sól i pieprz
Wyborna fasolka szparagowa w smakowitym towarzystwie
Najpierw fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek. Po jej umyciu umieszczamy ją w garnku z posolonym wrzątkiem. Strączki powinny gotować się przez około 5 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, odcedzamy fasolkę szparagową i płuczemy w zimnej wodzie.
Grzyby i cebulę kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek wyciskamy lub drobno siekamy. Plastry boczku podgrzewamy na suchej patelni. Kiedy wytopi się z nich tłuszcz, wówczas dodajemy cebulę. Po kilku minutach mieszankę wzbogacamy o grzyby. Doprawiamy je solą i pieprzem.
(Canva / lll0228)
Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek. Gdy się zarumieni, na patelnie wylewamy bulion. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut. Do mieszanki dodajemy śmietanę. Składniki muszą się połączyć w jednolity sos.
Fasolę szparagową przez kilka minut gotujemy w sosie. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprószamy startym żółtym serem. Specjał wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Oczywiście specjał można przyrządzić w bezmięsnym wydaniu. Osoby stroniące od mięsa mogą wykorzystać dodatkowo wędzoną paprykę oraz zamiennik wędliny. Jakiś czas temu przeprowadzaliśmy test tego typu produktów. Z kolei, zamiast sera możemy użyć nieaktywnych płatków drożdżowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Magazyn Kuchnia