Szybkie i proste ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji
Ciasto z rabarbarem jest przysmakiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Siostra Anastazja przygotowuje je w wyjątkowy sposób. Przepis zaskakuje prostotą. Ciasto będzie gotowe w mgnieniu oka.
Wyśmienite ciasto z rabarbarem można przyrządzić na rozmaite sposoby. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Siostra Anastazja wzbogaca swój specjał o maślankę. Dzięki niej deser jest jeszcze bardziej kuszący.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto z rabarbarem według receptury siostry Anastazji
Nic nie smakuje tak dobrze po obiedzie, jak wyborne ciasto. Istnieje wiele receptur na różnej maści pieczone desery. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na obłędne ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz.
Tym razem sięgniemy po ciasto z przepysznym rabarbarem. Siostra Anastazje przyrządza je w niecodzienny sposób. Deser w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg mąki tortowej
3 jajka
250 g rabarbaru
250 g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
370 ml maślanki
120 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
Przepis na proste i szybkie ciasto z rabarbarem
Jajka miksujemy z dwoma rodzajami cukru. Powinniśmy uzyskać jasną i puszystą masę. Wzbogacamy ją o maślankę. Musi mieć ona temperaturę pokojową. W związku z tym wyjmujemy ją z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań.
Wszystko cały czas miksujemy. Mieszankę uzupełniamy o olej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Baza pod ciasto jest już gotowa.
Ciasto przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu wykładamy kawałki pokrojonego rabarbaru. Wszystko umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez 45 minut.
Siostra Anastazje ponownie okazała się niezawodną skarbnicą wiedzy kulinarnej. Warto również sięgnąć po jej inne przepisy. Godna uwagi jest receptura na wyśmienitą sałatkę jarzynową.
Canva / DebbiSmirnoff
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaki na talerzu