Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem
Magda Gessler lubi zaskakiwać nowymi odsłonami tradycyjnych dań. Inspirowany programem Kuchenne Rewolucje, przepis na kluski śląskie z sosem z pewnością przypadnie wam do gustu. Będziecie zaskoczeni, z czym można podać tradycyjny ziemniaczany specjał. Danie przyrządzicie w chwilę, więc zachęcamy, by spróbować.
Receptury Magdy Gessler słyną z niestandardowych składników i ciekawych połączeń smakowych. Wystarczy wspomnieć jej przepis na purée ziemniaczane czy tatara . T ym razem zdradzamy przepis restauratorki na kluski śląskie i jeden z pysznych sosów, z którymi są serwowane w restauracji Pyza Śląska. Skusicie się?
Przepis na kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
Składniki na kluski śląskie:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
1 jajo
-
250 g mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
Składniki na sos:
-
5 kiełbasek frankfurterek
-
5 świeżych pomidorów
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie klusek:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy nieco przestygną, przeciskamy je przez praskę i przekładamy do miski. Dzielimy je na 4 części, jedną z nich wyjmując i wsypując w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodajemy jajo oraz sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulki z dziurką i gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem.
Przygotowanie sosu:
Pomidory myjemy i sparzamy, by usunąć skórkę. Kroimy je i podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju , tak aby zredukować płyn zawarty w warzywach. Powstały sos blendujemy i doprawiamy go solą oraz pieprzem.
Osobno podsmażamy pokrojone w plasterki kiełbaski i dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem jeszcze smażymy, a następnie zawartość patelni łączymy z sosem pomidorowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kluskami.
Wskazówki:
-
Poza sezonem na pomidory, świeże warzywo możecie zastąpić 1 puszką krojonych pomidorów lub przyrządzić sos zagęszczając domowy przecier. Będzie równie pysznie.
-
Jeśli wasze pomidory są nieco kwaśne, warto je posłodzić. Możecie użyć cukru, miodu lub syropu klonowego — zależnie od upodobań. Upewnijcie się tylko, że składnik dobrze połączył się z warzywami.
-
Jeżeli nie jecie mięsa, frankfurterki możecie zastąpić dowolnymi roślinnymi kiełbaskami — do pomidorów pasują niemalże wszystkie dostępne na rynku. Dostosujcie tylko odpowiednio ilość użytych przypraw.
-
Danie możecie w prosty sposób zweganizować. Użyjcie roślinnych kiełbasek, a jajko zamieńcie na namoczoną w 3 łyżkach wrzątku łyżkę mielonego siemienia lnianego. Kluski będą pyszne.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin