Smakosze.pl
tatar Magdy Gessler

canva/Rimma_Bondarenko

Jak Magda Gessler robi tatara?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tatar to doskonała przystawka na niemal każdą okazję. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego mięsożercę. Spróbujcie przepisu Magdy Gessler, która proponuje dodać tam nieoczywistego składnika.

Tatar będzie najlepszy, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy wysokiej jakości mięso wołowe. Równie ważne role odegrają dodatki. Dodajcie do niego świeże ekologiczne jaja, świeżo posiekaną cebulkę, ogórki kiszone i, polecane przez Magdę Gessler, czarne oliwki a danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej

  • 4 żółtka

  • 120 ml wody

  • 250 ml oleju

  • czarne oliwki

  • cebula

  • żółtka do dekoracji tatara

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy kolejno żółtka, olej, wodę, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Tatar powinien mieć stabilną konsystencję, którą można łatwo formować.

kotlety z marchewki

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

CZYTAJ DALEJ

Układamy na talerzach, a następnie w każdej z porcji robimy wgłębienie, w którym umieszczamy żółtko. Oliwki tniemy na plasterki, umieszczamy po jednym na każdym z żółtek. Cebulę siekamy i posypujemy nią naszego tatara. Smacznego.

Wskazówki:

Tatara możecie przyrządzić nawet jeśli nie dysponujecie maszynką do mielenia. Pamiętajcie jednak by mięso bardzo dokładnie posiekać. Oprócz siekanej cebuli możecie wykorzystać jeszcze inne dodatki. Do tej przystawki pasować będą ogórki kiszone, marynowane grzyby oraz świeży, chrupiący chleb.

Poszukującym przepisu na tradycyjnego tatara proponujemy skorzystanie z naszej receptury na befsztyk tatarski. Z tego artykułu natomiast dowiecie się jak przygotować pyszną pastę kanapkową z czarnych oliwek.

mielone na desce

mielone na desce

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >