Jak Magda Gessler robi tatara?
Tatar to doskonała przystawka na niemal każdą okazję. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego mięsożercę. Spróbujcie przepisu Magdy Gessler, która proponuje dodać tam nieoczywistego składnika.
Tatar będzie najlepszy, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy wysokiej jakości mięso wołowe. Równie ważne role odegrają dodatki. Dodajcie do niego świeże ekologiczne jaja, świeżo posiekaną cebulkę, ogórki kiszone i, polecane przez Magdę Gessler, czarne oliwki a danie nabierze wyjątkowego charakteru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tatar "Oko pirata" według Magdy Gessler
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
4 żółtka
120 ml wody
250 ml oleju
czarne oliwki
cebula
żółtka do dekoracji tatara
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy kolejno żółtka, olej, wodę, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Tatar powinien mieć stabilną konsystencję, którą można łatwo formować.
Układamy na talerzach, a następnie w każdej z porcji robimy wgłębienie, w którym umieszczamy żółtko. Oliwki tniemy na plasterki, umieszczamy po jednym na każdym z żółtek. Cebulę siekamy i posypujemy nią naszego tatara. Smacznego. Wskazówki:
Tatara możecie przyrządzić nawet jeśli nie dysponujecie maszynką do mielenia. Pamiętajcie jednak by mięso bardzo dokładnie posiekać. Oprócz siekanej cebuli możecie wykorzystać jeszcze inne dodatki. Do tej przystawki pasować będą ogórki kiszone, marynowane grzyby oraz świeży, chrupiący chleb.
Poszukującym przepisu na tradycyjnego tatara proponujemy skorzystanie z naszej receptury na befsztyk tatarski. Z tego artykułu natomiast dowiecie się jak przygotować pyszną pastę kanapkową z czarnych oliwek.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: shareinfo, beszamel.se