Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku
Leczo jest smacznym i sycącym daniem, po które chętnie sięga wielu smakoszy. Zastępując kiełbasę boczniakami i dodając nieco wędzonej papryki, uzyskamy wyjątkowo aromatyczną potrawę, której smak spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie koniecznie.
Leczo tradycyjnie przygotowywane było jedynie z papryki, pomidorów i wędlin. W polskich domach — mimo oburzenia kulinarnych autorytetów — danie bywa modyfikowane. Do czerwonych warzyw nierzadko dołącza cukinia czy też ziemniaki . Dziś postawimy na nieco inną, bezmięsną wersję. Będzie równie pysznie i treściwie. Skusicie się?
Przepis na wyborne leczo z boczniakami zamiast mięsa
Składniki:
-
pół litra bulionu warzywnego
-
200 g boczniaków
-
1 większa czerwona papryka
-
1 mała cukinia
-
1 średnia cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego
-
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
-
pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki oczyszczamy, kroimy je w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy grzyby. Zależy nam, by się nieco zrumieniły i zachowały jędrność. Gdy będą gotowe, przekładamy je na talerz.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cukinią. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupin. Ząbki siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Na patelnię po smażeniu boczniaków wlewamy odrobinę oleju i szklimy na nim cebulę.
Wrzucamy czosnek i chwilę jeszcze podgrzewamy. Następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Warzywa przenosimy do dużego garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Dusimy przez kwadrans. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy boczniaki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z wybraną kaszą, ryżem lub świeżym, najlepiej domowym chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Angelafoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
-
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: kuchniabazylii