Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
TRICOLORS/East News, canva/wideonet

Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku

18 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś podamy wam przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Ciekawego smaku dodaje jej słodki dodatek, którym wystarczy polać kiełbasę przed podaniem. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis, a wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona.

Magda Gessler nie tylko prowadzi „Kuchenne Rewolucje", ale też sama jest restauratorką. Na dobrym jedzeniu zna się jak mało kto. Lubi jedzenie tradycyjne, do przygotowania, którego nie szczędzi składników. Często też zaskakuje jakimś niezwykłym dodatkiem. Tak właśnie jest w przypadku pieczonej, białej kiełbasy.

Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy

  • 1 l bulionu

  • 4 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mąki

  • kieliszek wina

  • sok z cytryny

  • cukier do smaku

na konfiturę z cebuli:

  • 5 cebul

  • 6 łyżek oliwy

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • po 150 ml wina i wody

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • sól, pieprz

Przygotowanie białej kiełbasy

Na konfiturę w rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Całość smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli.

Dodaj cukier i duś całość, aż cukier się rozpuści. Dodaj wino i wodę, gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, a płyn odparuje. Konfiturę dopraw octem, solą i pieprzem.

Kiełbasę ugotuj w bulionie z dodatkiem łyżki masła i cebuli. Na pozostałym maśle przesmaż mąkę, rozprowadź ją częścią sosu, dodaj do kiełbasy, zagotuj.

Sos, w którym gotuje się kiełbasa dopraw winem, sokiem z cytryny i cukrem. Kiełbasę podawaj polaną sosem i posmarowaną konfiturą z cebuli.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na białą kiełbasą pieczoną w zakwasie na żur . Sprawdzisz również, jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała .

konfitura z cebuli
konfitura z cebuli

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obcas

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy