Smakosze.pl

canva/ EzumeImages, Getty Images

Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Po ugotowaniu esencjonalnego rosołu zawsze zostają warzywa oraz mięso, z którymi wiele osób nie wie co można zrobić. Zamiast wyrzucać je do śmieci, można ugotować z nich pyszną potrawkę. Pływające w gęstym i aksamitnym maślanym sosie kawałki kurczaka, marchewki i groszku są na tyle pyszne, że można zajadać się nimi codziennie.

Mięso i warzywa po rosole nie jawią się przeciętnemu Polakowi jako surowiec, który można jeszcze w smaczny sposób wykorzystać. Poniższa potrawka jest jednak wystarczającym dowodem, że nawet wygotowane mięso i warzywa kryją w sobie jeszcze wiele dobrego.

Do podania polecamy wybrać zwykły ryż ugotowany na sypko lub makaron świderki. Gęsty sos przyjemnie oblepia pojedyncze kluski i ziarenka, co jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia.

Przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka z rosołu

  • 2 marchewki z rosołu

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 400 ml bulionu

  • 200 g groszku mrożonego

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

Wyłów mięso i warzywo z rosołu. Oczyść kości kurczaka z mięsa uważając przy tym, aby usunąć również chrząstki oraz skórę. Na patelni rozpuść masło i wsyp do niego 2 łyżki mąki.

Smaż zasmażkę przez kilka minut cały czas mieszając, aby pozbyć się surowego smaku mąki. Następnie zalej ją gorącym bulionem i wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym wsyp do niego mrożony groszek.

Warzywa z zupy pokrój w plasterki i dodaj do sosu. Zaraz po nich wrzuć kawałki mięsa z kurczaka oraz dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj 5 minut i podawaj z dużą porcją ryżu lub makaronu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst  wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Potrawka z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >