Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc
Zdradzimy wam pyszny pomysł na Wielkanoc. Będzie nim wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Jej przygotowanie jest banalne — kiełbasę wystarczy zalać kwaśnym płynem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach pieczenia wyjątkowe danie jest gotowe.
Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Trudno wyobrazić sobie bez niej uroczyste śniadanie, można ją też serwować na obiad lub kolację. Zyskuje na smaku i apetycznym wyglądzie, gdy ją upieczemy. Wcześniej można ją obłożyć cebulą, jabłkami czy świeżymi ziołami. My jednak proponujemy upiec ją w zakwasie na żurek. W ten sposób powstanie wyjątkowo wielkanocne danie.
Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc
Składniki:
1 kg białej kiełbasy parzonej
2 cebule
40 dag pieczarek
1/2 szklanki zakwasu na żurek
3 łyżki musztardy
pieprz
olej
Przygotowanie pieczonej kiełbasy
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Cebulę wymieszaj z pieczarkami, dopraw pieprzem.
Cebulę i pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski ponacinaj z jednej strony, ułóż na cebuli i pieczarkach.
Żurek wymieszaj z musztardą. Powstałym sosem zalej potrawę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Całość piecz ok. 35 minut.
Tak przygotowaną kiełbasę podawaj na obiad np. z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami, a na śniadanie z pieczywem.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na domową, białą kiełbasę z kminkiem. Dowiesz się też, jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała.
Źródło zdjęcia: canva/DILSAD SENOL
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: winiary, przyslijprzepis