Jak dobrze przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem dłużej
Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej. Nie ujmuje mu też aromatu ani zawartości cennych składników. Wystarczy wlać popularny płyn do słoika, zanurzyć w nim ząbki czosnku i całość szczelnie zamknąć.
Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podnosi smak i aromat pieczonych mięs, drobiu i warzyw. Warto dodać go do sałatki, sosu i zupy. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Działa jak naturalny antybiotyk i udrażnia drogi oddechowe.
By jednak czosnek jak najdłużej zachował swój smak, aromat i cenne właściwości, trzeba go odpowiednio przechowywać. Sprawdź więc, jakie warunki mu służą, a jakich lepiej unikać.
Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej
Czosnek najlepiej jest przechowywać w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Może to więc być kuchenna półka, czy koszyczek. Warkocz czosnku można też zawiesić na kuchennej ścianie. Dobrze zachowa swoje właściwości, a przy okazji będzie ładną dekoracją.
Czosnek nie lubi zaś zbyt niskiej temperatury. Robi się wtedy miękki, łatwo pleśnieje i gnije. Dlatego główek czosnku nie należy trzymać w lodówce, a tym bardziej ich zamrażać. Jednak w lodówce można trzymać obrane ząbki czosnku. Wcześniej trzeba je włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, by aromat czosnku nie rozszedł się po całej lodówce.
Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że czosnek zachowa dobry smak i właściwości, zastosuj prosty trick. Jego obrane i rozdrobnione ząbki czosnku (możesz je posiekać lub przepuścić przez praskę) umieść w słoiku i zalej je oliwą. Możesz też dodać gałązkę świeżych ziół. Słoik zakręć i trzymaj w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej nawet do pół roku.
Kilka cennych wskazówek
Pamiętaj, że nieodpowiednio przechowywany czosnek, może stać się gorzki, wypuścić zielone kiełki, a nawet zacząć gnić. Taki czosnek nie tylko traci swój smak i właściwości, ale też nie nadaje się do spożycia. Jeśli chcesz przetestować mrożenie czosnku, zrób to następująco: obierz ząbki czosnku, umieść je w pojemniku na kostki lodu, zalej oliwą i zamroź.
Z naszego serwisu dowiesz się, jak szybko obrać czosnek, a także, jak przygotować czosnek pieczony.
Źródło zdjęcia: canva/robertprzybysz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory
Muffiny jajeczne z marchewką i serem pleśniowym. Proste śniadanie o wyjątkowym aromacie
Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody
Źródło: przepisy, haps