Smakosze.pl Przepisy Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych
canva

Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was dziś na bieszczadzkie fuczki. Co to takiego? Pod tą dość wyszukaną nazwą kryje się prosta, ale pyszna potrawa. Fuczki to bowiem placki z kiszonej kapusty - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych.

Placki są dość popularne w polskiej kuchni. Prym wiodą oczywiście ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak wielbiciele wszelkiego rodzaju placków do swojego repertuaru powinni też dopisać fuczki.

Te placki z kiszonej kapusty są przysmakiem lokalnej, bieszczadzkiej kuchni. Należą do grupy placków warzywnych (obok placków ziemniaczanych czy z cukinii). Podasz je na bezmięsny obiad, najlepiej z kwaśną śmietaną. Naprawdę musisz ich spróbować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki mleka

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • majeranek

  • mielony kminek

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

do podania:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki miodu

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie bieszczadzkich fuczków

W misce rozmieszaj jajko z mlekiem. Połącz z mąką, dodaj czubatą łyżeczkę majeranku i sporą szczyptę kminku. Ciasto powinno mieć dość gęstą lecz płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więc do niego trochę więcej mąki lub mleka.

Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10-15 minut. Do ciasta dodaj posiekaną natkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta. Placki smaż na średnim ogniu do czasu, aż z obu stron będą miały ładny, złocisty kolor.

Placki zdejmij z patelni, połóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami by usunąć nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, polane cienką strużką miodu i oprószone pieprzem.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy