Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z pokrzywą

canva.com/phant, Getty Images

Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane z Zagórza zaskakują jednym składnikiem, a mianowicie pokrzywą. Ich smak wyróżnia się na tle klasycznych placków, a proces gotowania jest bardzo łatwy. Wystarczy siekane zioło wrzucić do ciasta - to jedyny dodatkowy krok konieczny, do cieszenia się niecodziennymi plackami.

Placki ziemniaczane z Zagórza, dzięki kontrowersyjnemu składnikowi, mogą przyciągać osoby chętne silnych wrażeń - nie każdy bowiem wie, że pokrzywa jest jadalną rośliną. Trzeba ją najpierw oczywiście odpowiednio przygotować.

Surowa pokrzywa w końcu parzy. Wystarczy jednak zblanszować ją we wrzątku, aby straciła swoje obronne zdolności. Jej obecność w plackach sprawia, że danie nabiera świeższego, delikatnie ziołowego smaku.

Przepis na placki ziemniaczane z pokrzywą

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej

  • 4 garście pokrzywy młodej

Na początku ziemniaki i cebulę obierz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach do wspólnej miski. Masę wylej na sitko, które najlepiej umieścić nad zlewem. Z warzyw odciskaj nadmiar soku, dociskając je do dna sitka.

Golonka

Golonka w złocistej okrasie wg przepisu Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki, siekaną drobno pokrzywę i cebulę wymieszaj z jajkami i dodaj mąkę, a następnie dopraw do smaku. Masa pod żadnym pozorem nie może być zbyt wodnista - wtedy nigdy placki ziemniaczane nie wyjdą chrupiące.

Placki smaży na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej nakładać je cienką warstwą i smażyć po kilka minut z obu stron, aż staną się przyjemnie złociste. Gotowe placki ziemniaczane wykładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

Placki

Źródło: canva.com/PeteerS, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przelom.pl; doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >