Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne ogórki w zalewie curry
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 29.08.2021 02:00

Obłędne ogórki w zalewie curry

Ogórki z curry
Canva / ajma_pl

Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki konserwowe z curry

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt i szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na ich kiszoną odsłonę według przepisu z 1895 roku.

Tym razem sięgniemy po recepturę na ogórki w zalewie z curry. Dodatek niecodziennej przyprawy sprawi, że specjał momentalnie zniknie ze słoików. Przepis jest banalnie prosty. Czego będziemy potrzebować?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 750 ml wody

  • 170 g cukru

  • 200 ml octu spirytusowego 10 %

  • 10 g soli kamiennej niejodowanej

  • 20 g curry

  • 10 g ziaren gorczycy

  • 16 ziaren pieprzu

  • 4 liście laurowe

Przepis na ogórki w zalewie curry

Na początku ogórki starannie myjemy. Odcinamy ich końcówki i obieramy. Każde warzywo kroimy w słupki. Jeśli mają duże pestki, wówczas możemy wyciąć gniazda nasienne. W wyparzonych słoikach umieszczamy gorczycę, pieprz i liść laurowy. Jeśli wykorzystujemy małe ogórki, wówczas nie ma potrzeby ich krojenia i obierania.

Ogórki umieszczamy ciasno w słoikach. Teraz przyszła pora na przygotowanie zalewy. W garnku mieszamy wodę oraz cukier. Całość podgrzewamy. W trakcie zalewę wzbogacamy o curry i sól. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, dodajemy ocet.

Zalewę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącą mieszankę wlewamy do słoików z ogórkami. Powinna w pełni przykryć warzywa. Przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z ogórków i cukinii.

Ogórki w curry
Ogórki w curry

Canva / Fudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Ania Gotuje