Obłędne ogórki w zalewie curry
Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.
Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki konserwowe z curry
Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt i szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na ich kiszoną odsłonę według przepisu z 1895 roku.
Tym razem sięgniemy po recepturę na ogórki w zalewie z curry. Dodatek niecodziennej przyprawy sprawi, że specjał momentalnie zniknie ze słoików. Przepis jest banalnie prosty. Czego będziemy potrzebować?
2 kg ogórków gruntowych
750 ml wody
170 g cukru
200 ml octu spirytusowego 10 %
10 g soli kamiennej niejodowanej
20 g curry
10 g ziaren gorczycy
16 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
Przepis na ogórki w zalewie curry
Na początku ogórki starannie myjemy. Odcinamy ich końcówki i obieramy. Każde warzywo kroimy w słupki. Jeśli mają duże pestki, wówczas możemy wyciąć gniazda nasienne. W wyparzonych słoikach umieszczamy gorczycę, pieprz i liść laurowy. Jeśli wykorzystujemy małe ogórki, wówczas nie ma potrzeby ich krojenia i obierania.
Ogórki umieszczamy ciasno w słoikach. Teraz przyszła pora na przygotowanie zalewy. W garnku mieszamy wodę oraz cukier. Całość podgrzewamy. W trakcie zalewę wzbogacamy o curry i sól. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, dodajemy ocet.
Zalewę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącą mieszankę wlewamy do słoików z ogórkami. Powinna w pełni przykryć warzywa. Przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z ogórków i cukinii.
Canva / Fudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje