Smakosze.pl
Ogórki z curry

Canva / ajma_pl

Obłędne ogórki w zalewie curry

7 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki konserwowe z curry

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt i szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na ich kiszoną odsłonę według przepisu z 1895 roku.

Tym razem sięgniemy po recepturę na ogórki w zalewie z curry. Dodatek niecodziennej przyprawy sprawi, że specjał momentalnie zniknie ze słoików. Przepis jest banalnie prosty. Czego będziemy potrzebować?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 750 ml wody

  • 170 g cukru

  • 200 ml octu spirytusowego 10 %

  • 10 g soli kamiennej niejodowanej

  • 20 g curry

  • 10 g ziaren gorczycy

  • 16 ziaren pieprzu

  • 4 liście laurowe

Ciasto malinowe

Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ogórki w zalewie curry

Na początku ogórki starannie myjemy. Odcinamy ich końcówki i obieramy. Każde warzywo kroimy w słupki. Jeśli mają duże pestki, wówczas możemy wyciąć gniazda nasienne. W wyparzonych słoikach umieszczamy gorczycę, pieprz i liść laurowy. Jeśli wykorzystujemy małe ogórki, wówczas nie ma potrzeby ich krojenia i obierania.

Ogórki umieszczamy ciasno w słoikach. Teraz przyszła pora na przygotowanie zalewy. W garnku mieszamy wodę oraz cukier. Całość podgrzewamy. W trakcie zalewę wzbogacamy o curry i sól. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, dodajemy ocet.

Zalewę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącą mieszankę wlewamy do słoików z ogórkami. Powinna w pełni przykryć warzywa. Przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z ogórków i cukinii.

Ogórki w curry

Ogórki w curry

Canva / Fudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Ania Gotuje

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >