Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny bigos Karola Okrasy
Bigos od Karola Okrasy
Wikipedia / Mario Carvajal / CC BY-SA 2.0

Błyskawiczny bigos Karola Okrasy

20 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Bigos w 25 minut

Nie da się ukryć, że bigos należy do grona specjałów, które cieszą się sporym zainteresowaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Nawet zabiegane osoby są w stanie przygotować go samodzielnie w bardzo szybki sposób.

Niedawno wspominaliśmy o tym, co należy zrobić, gdy nasz bigos wyjdzie gorzki . Dziś pod lupę weźmiemy recepturę Karola Okrasy. Mistrz kuchni podzielił się przepisem, który pozwala na zrobienie bigosu w 25 minut.

Bigos od Karola Okrasy wyróżnia się walorami smakowymi, które pozostają na długo w pamięci. Jego przepis został opublikowany na stronie Kuchnia Lidla. Słynny kucharz wykorzystuje same wyborne produkty . Wśród nich znajdziemy schab i suszone śliwki.

Bigos w tej odsłonie nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Z pewnością każdy sobie poradzi z tą recepturą . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 100 g wędzonego boczku

  • 300 g schabu

  • świeża białą kapusta 200 g

  • kiszona kapusta 200 g

  • cebula

  • 5 suszonych śliwek

  • 30 g smalcu

  • 5 g suszonego majeranku

  • 4 liście laurowe

  • 50 ml sosu worcestershire

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego

  • 15 g miodu

  • 5 g kolendry

  • odrobina soli i pieprzu

Bigos od Karola Okrasy zachwyca niepowtarzalnym smakiem

Na początku boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czekamy, aż tłuszcza zacznie się wytapiać. Kiedy to nastąpi, dodajemy pokrojony schab. Całość smażymy z dodatkiem smalcu przez około 5 minut . W tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Boczek i schab zdejmujemy z patelni.

Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobnione suszone śliwki oraz poszatkowana białą kapustę. Mieszankę doprawiamy kolendrą i liśćmi laurowymi. Dodajemy odrobinę wody oraz majeranek i wszystko dusimy przez kilka minut . Kapusta musi zmięknąć.

Bigos jest już prawie gotowy. Wszystkie składniki wzbogacamy o posiekaną kiszoną kapustę. Kontynuujemy duszenie. Bigos musi stracić trochę wody. Pod koniec danie doprawiamy sosem worcestshire, czerwonym winem i miodem .

Zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Nasz bigos jest już gotowy. Danie momentalnie znika z talerzy. Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis na domowe pieczywo .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl