Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wszystko robisz według receptury, a bigos wyszedł gorzki? Ratunkiem jest 1 składnik
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.12.2020 01:00

Wszystko robisz według receptury, a bigos wyszedł gorzki? Ratunkiem jest 1 składnik

Bigos wyszedł gorzki?
Wikipedia / Mario Carvajal / CC BY-SA 2.0

Smakowity bigos niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Bez wątpienia ciężko przejść obojętnie obok takiego klasycznego specjału. Niestety, czasami mimo naszych starań, w jego smaku dominuje nieprzyjemna gorycz. 

Jak uratować gorzki bigos?

Nie od dziś wiadomo, że bigos u każdego smakuje odrobinę inaczej. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na to danie z dodatkiem cukinii. Tym razem przeanalizujemy sposoby, dzięki którym bigos nie powinien być gorzki. Jednak najpierw warto wiedzieć jak ocalić już przygotowaną potrawę.

Nie da się ukryć, że gorzki bigos jest ogromnym rozczarowaniem. Nie do końca wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Niektórzy twierdzą, że winny jest dodatek surowej kapusty, inni zakładają, że gorycz powodują grzyby. Niezależnie od przyczyny powinniśmy znać sposób na naprawienie smaku bigosu.

Jeżeli bigos odtrąca nas goryczą, skutecznym rozwiązaniem może okazać się dodanie do niego miodu. Wielu doświadczonych smakoszy właśnie nim rozwiązuje swój problem. Jeżeli decydujemy się na samodzielne przygotowanie bigosu, warto znać inne cenne wskazówki. 

Bez wątpienia bigos można uznać za klasyczne danie kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki o tym daniu sięgają XVI wieku. Jednak w dawnych latach w jego składzie na próżno było szukać kapusty. Zdominowała ona kultową potrawę dopiero w XVII wieku. Skoro jesteśmy już przy kapuście, nie można nie nadmienić jak wybrać odpowiednią.

Bigos i kwestia doboru składników

Przepyszny bigos nie może obejść się bez kiszonej kapusty. Oczywiście najlepiej zrobić ją samodzielnie. Przepis Jakub Kuronia idealnie się tu sprawdzi. Jednak jeżeli kupujemy kapustę pamiętajmy o następujących wytycznych. 

Kiszona kapusta na bigos nie powinna być biała. Najlepiej, jeżeli będzie posiadała lekko żółtawą barwę. Warto również zwrócić uwagę na jej zapach. Jeżeli wyczujemy w niej nuty octu, wówczas możemy być pewni, że została o coś wzbogacona.

Zanim zaczniemy robić bigos, pamiętajmy o spróbowaniu kapusty. Kiedy jej smak będzie zbyt kwaśny, wówczas trzeba ją przepłukać. Sam sok z kiszonej kapusty może przydać się do doprawienia bigosu. O czym jeszcze warto pamiętać podczas gotowania?

Istotne w bigosie są tłuszcze. Najlepiej wykorzystać różne rodzaje. Wówczas smak będzie znacznie bogatszy. Tłuszcz sprawia, że kapusta nie robi się sucha. Najważniejszą wskazówką jest dobieranie dobrych jakościowo składników. Bigos nie jest kulinarnym śmietnikiem, w związku z tym nie traktujmy go w ten sposób. Danie będzie znacznie lepsze, jeśli wykorzystamy najlepsze mięsa i inne dodatki. 

Źródło: forum.gazeta.pl; smazymy.com

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Tagi: Kapusta