Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu.
Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Jak zrobić serowe oponki?
Składniki:
-
50 dag półtłustego twarogu
-
45 dag mąki pszennej + mąka do podsypania
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
4 żółtka
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
1/2 szklanki drobnego cukru
-
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
-
ok. 200 ml gęstej śmietany
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie serowych oponek krok po kroku
Twaróg przepuść przez praskę lub dokładnie wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Umieść go w misce, dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, a także cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka, śmietanę i spirytus. Całość wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę posypaną mąką i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki, z każdego wytnij kieliszkiem dziurkę w środku. W rondlu rozgrzej olej. Kładź oponki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Oponki zdejmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Beaty na faworki , a także recepturę na róże karnawałowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
-
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama