Biorę folię aluminiową i owijam ją ciastem. Tej przekąski na Wielkanoc zazdroszczą mi wszystkie sąsiadki
Nie ma powodów do niepokoju. Folię wyjmujemy przed jedzeniem. Zostaje pomysłowa przekąska, która świetnie nadaje się na wielkanocny stół. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Rożki z ciasta francuskiego
Proste, ale efektywne przekąski to rzecz bardzo w cenie, kiedy zbliżają się święta. Chcemy zaskakiwać gości, bawiąc się jedzeniem w najlepszym tej frazy znaczeniu. Chcemy też podawać zdrowe przekąski w ciekawej formie.
Takie właśnie są te serowe przystawki . Serwowanie przekąsek w postaci rożków to tradycja stara jak świat. Sposób zaś idealnie nadaje się do modyfikowania i używania rozmaitych przepisach , zarówno na wytrawne, jak i słodkie dania.

Owiń ciasto wokół alufolii
Do przyrządzania podobnych deserów kupić można specjalne cukiernicze formy. Jednak nie trzeba – jednorazowe można przygotować z folii aluminiowej . Podobny sposób pokazany jest na kanale Domowe pasje Anki, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Autorka wykorzystuje w ten sposób tylko część ciasta , pozostałą zmienia w innego rodzaju przekąski.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1-2 żółtka jaj
- 1 osełka tłustego twarogu
- Opcjonalnie: kilka łyżek jogurtu
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Gałązki natki pietruszki lub marchewki do dekoracji

Rożki-marchewki na Wielkanoc
Ciasto francuskie rozwijamy i wyrównujemy. Kroimy je na pasy o szerokości 2-3 cm. Z jajek wybijamy żółtka i rozmącamy.
Folię aluminiową dzielimy na kwadraty. Każdy z nich składamy na cztery części. Zwijamy je w rożki jak te, które przygotowuje się do lodów.
Począwszy od dołu, owijamy ciasto wokół rożków. Kolejne obroty powinny na siebie nachodzić o kilka milimetrów, by skleiły się podczas pieczenia. Przygotowujemy rożki z dłuższych lub krótszych pasków ciasta, według uznania.

Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dokładnie rozmąconym żółtkiem. Wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż zrobią się rumiane. Po ostudzeniu zdejmujemy je delikatnie z aluminiowej formy.
W miseczce rozdrabniamy twaróg. Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek. W razie potrzeby rozluźniamy farsz jogurtem.
Twarożek przekładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy lekko przestudzone rożki. Wbijamy w nie gałązki natki, by całość wyglądała jak rumiane marcheweczki.
Wypróbuj też sposoby na wydmuszki doskonałe i niezwykłe pisanki .
