Smakosze.pl Przepisy Biorę folię aluminiową i owijam ją ciastem. Tej przekąski na Wielkanoc zazdroszczą mi wszystkie sąsiadki
Fot. yutube.com/domowepasjeanki

Biorę folię aluminiową i owijam ją ciastem. Tej przekąski na Wielkanoc zazdroszczą mi wszystkie sąsiadki

19 marca 2025

Nie ma powodów do niepokoju. Folię wyjmujemy przed jedzeniem. Zostaje pomysłowa przekąska, która świetnie nadaje się na wielkanocny stół. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Rożki z ciasta francuskiego

Proste, ale efektywne przekąski to rzecz bardzo w cenie, kiedy zbliżają się święta. Chcemy zaskakiwać gości, bawiąc się jedzeniem w najlepszym tej frazy znaczeniu. Chcemy też podawać zdrowe przekąski w ciekawej formie.

Takie właśnie są te serowe przystawki . Serwowanie przekąsek w postaci rożków to tradycja stara jak świat. Sposób zaś idealnie nadaje się do modyfikowania i używania rozmaitych przepisach , zarówno na wytrawne, jak i słodkie dania.

smarowanie ciasta
Fot. yutube.com/domowepasjeanki
To najgorszy błąd podczas robienia wydmuszek. Pisanki wyjdą do niczego

Owiń ciasto wokół alufolii

Do przyrządzania podobnych deserów kupić można specjalne cukiernicze formy. Jednak nie trzeba – jednorazowe można przygotować z folii aluminiowej . Podobny sposób pokazany jest na kanale Domowe pasje Anki, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Autorka wykorzystuje w ten sposób tylko część ciasta , pozostałą zmienia w innego rodzaju przekąski.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1-2 żółtka jaj
  • 1 osełka tłustego twarogu
  • Opcjonalnie: kilka łyżek jogurtu
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Gałązki natki pietruszki lub marchewki do dekoracji
faszerowanie rożków

Rożki-marchewki na Wielkanoc

Ciasto francuskie rozwijamy i wyrównujemy. Kroimy je na pasy o szerokości 2-3 cm. Z jajek wybijamy żółtka i rozmącamy.

Folię aluminiową dzielimy na kwadraty. Każdy z nich składamy na cztery części. Zwijamy je w rożki jak te, które przygotowuje się do lodów.

Począwszy od dołu, owijamy ciasto wokół rożków. Kolejne obroty powinny na siebie nachodzić o kilka milimetrów, by skleiły się podczas pieczenia. Przygotowujemy rożki z dłuższych lub krótszych pasków ciasta, według uznania.

paski ciasta
Fot. yutube.com/domowepasjeanki

Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dokładnie rozmąconym żółtkiem. Wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż zrobią się rumiane. Po ostudzeniu zdejmujemy je delikatnie z aluminiowej formy.

W miseczce rozdrabniamy twaróg. Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek. W razie potrzeby rozluźniamy farsz jogurtem.

Twarożek przekładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy lekko przestudzone rożki. Wbijamy w nie gałązki natki, by całość wyglądała jak rumiane marcheweczki.

Wypróbuj też sposoby na wydmuszki doskonałe i niezwykłe pisanki .

marchewki z twarogiem
Fot. yutube.com/domowepasjeanki
31-latka zmarła po zjedzeniu pizzy. Kobieta osierociła dwójkę małych dzieci
Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy