Wkładam do makaronu i zalewam mlekiem. Ten obiad to mistrzostwo świata

Na dzisiejszy obiad koniecznie przygotuj zapiekankę z tego przepisu. Połączenie nietypowych składników gwarantuje pełnię smaku i zachwyt na twarzach całej rodziny. Przygotowanie jest banalne, a cały proces trwa dosłownie chwilę. Wypróbuj, a z makaronu przez długi czas nie zrobisz nic innego.
Makaron rządzi
Zapiekanka jest daniem niezwykłym. I nie chodzi tylko i wyłącznie o smak, ale i o to, że można przygotować je na wiele sposobów i z różnych składników. Niektórzy robią zapiekanki z pieczywa, a inni, tak jak w tym przepisie, z makaronu. Sposób zasługuje na uwagę, ponieważ w nieskomplikowany sposób można przygotować obiad, który zasmakuje każdemu.
Zanim poznasz przepis, musisz wiedzieć, że nigdy nie kończy się na jednej dokładce, a domownicy będą błagali, aby to danie pojawiało się w waszym menu znacznie częściej. Upiecz zapiekankę i przekonaj się, że naprawdę warto było ją przygotować.

Zapiekanka z niezwykłych składników
Zapiekanka przygotowana z poniższego przepisu smak zawdzięcza przede wszystkim składnikom. Jest to danie bardzo serowe, więc trzeba zaopatrzyć się w kilka rodzajów sera. Niezbędny będzie oczywiście makaron, a także mleko, które w połączeniu z roztopionymi serami stworzy obłędny w smaku sos. Jeżeli chodzi o makaron, to można użyć zarówno penne, jak i muszelek. Pozostałe dodatki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się jej i niczego nie pomijaj, a obiad będzie należał do udanych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g makaronu
- 350 g sera feta
- 150 g mozzarelli
- 50 g tartego sera żółtego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml mleka
- 150 g passaty pomidorowej
- 100 g salami
- pieprz
- sól

Przepis na obiad z makaronu
Przygotowanie zapiekanki rozpocznij od ułożenia na środku żaroodpornej formy sera feta. Następnie obsyp go nieugotowanym makaronem. Mozzarellę oraz żółty ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Oba składniki rozsyp po makaronie.
Cebulę obierz, drobno posiekaj w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki rozsyp po powierzchni. Składniki zalej mlekiem, a całość przypraw pieprzem i solą. Na środku rozlej passatę pomidorową.
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim naczynie i piecz zapiekankę przez 50 minut.
Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij formę i za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki pokrusz fetę i wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. Na wierzchu rozsyp mozzarellę i ułóż na niej plastry pepperoni lub salami.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę piecz jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na rosół z niestandardowym dodatkiem oraz dowiedz się, jakiego mięsa w Biedronce nie kupować.






































