Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.03.2025 06:00

Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych

kanapki z pastą
Fot. Canva/arfo

Kanapki mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj według niego najlepszą pastę z jajek. Temu smakowi nikt się nie oprze, a przysmak będziesz przyrządzać bardzo często. 

Smarowidło do kanapek, czyli prostota spotyka smak

Past z jajek nikomu nie trzeba przedstawić. Na ich popularność wpływa smak, niski koszt przygotowania, a przede wszystkim – łatwość wykonania. Okazuje się, że znany przepis można nieco urozmaicić i do smarowidła dodać tuńczyka z puszki. Przysmak wyjdzie o wiele bardziej treściwy i smaczniejszy.

O tym, jak przygotować smarowidło na kanapki z tuńczykiem, dowiesz się z umieszczonego w dalszej części przepisu. Zanim poznasz instrukcje, sprawdź także, jakie produkty będą niezbędne. 

jajka.jpg
Fot. Canva
Weź śledzie i zalej je miodem. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Jajka i tuńczyk

Choć głównymi składnikami tej pasty są jajka i tuńczyk, niezbędne będą także inne produkty. To poprzez ich połączenie powstanie pasta o doskonałej konsystencji i smaku. Produktów jest kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, więc przysmak przygotujesz za grosze. Niektóre składniki możesz mieć w swojej kuchni dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę produktów. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki masła
  • majonez
  • pieprz
  • sól
tuńczyk.jpg
Fot. Canva

Przepis na smarowidło do kanapek z tuńczyka

Przygotowanie pasty rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie w drobną kostkę posiekaj cebulę. Do miski przełóż masło oraz pokrojone jajka. Składniki zblenduj na jednolitą masę. 

Dodaj tuńczyka, cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki. Ogórki konserwowe drobno posiekaj w kostkę. Do pozostałych składników wsyp ogórki i dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kanapki i podawaj na kolację, na śniadanie lub na inną okazję, bo zawsze zachwyca smakiem. 

kanapki z pastą.jpg
Fot. Canva/arfo