Smakosze.pl Przepisy Biorę marchewkę i łączę z dodatkami. Dodaję sok z cytryny i mam witaminową bombę
Canva

Biorę marchewkę i łączę z dodatkami. Dodaję sok z cytryny i mam witaminową bombę

21 grudnia 2023

Zdrowie jest w witaminach, a witaminy w potrawach na bazie owoców i warzyw. Ten prosty przepis na szybką i łatwo przyswajalną warzywno-owocową rozkosz na pewno pomoże nam przeżyć sezon na przeziębienia.

Witaminy z owoców i warzyw

Dziś, kiedy pojęcie bomb witaminowych i superfoods święci tryumfy, w każdym sklepie możemy znaleźć coś, co zaspokoi nasze witaminowe potrzeby. Jednak nigdy nie wiadomo, co prócz mikroskładników odżywczych znajduje się w takich produktach, a zresztą są droższe od przygotowanych w domu niewspółmiernie do tego, ile energii pochłaniają.

Dlatego zawsze czuję się zdany na siebie, kiedy przygotowuję sobie zdrowotne eliksiry. Jednym z nich jest ten prosty sok na bazie marchwi, który piję chętnie zwłaszcza zimą.

Projekt bez nazwy-13.jpg
fot. Canva

Sok z marchwi i jabłek – przepis

Spośród niewielu składników tego soku każdy ma do odegrania jakąś istotną rolę. Marchew daje przede wszystkim składniki odżywcze. Jabłko dodaje słodycz oraz soczystość. Banan odpowiada za strukturę i czyni koktajl bardziej pożywnym.

Składniki

  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie lub 1 duże jabłko
  • Banan
  • 30-40 ml soku z cytryny
  • 120 ml zimnej wody
  • Ew. cukier lub miód do posłodzenia

Sok z marchwi i jabłek – przygotowanie

Do kielicha miksera wkładamy marchewkę, zalewamy zimną wodą i miksujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki jabłka. Warto ich nie obierać, gdyż skórka zawiera dużo błonnika, ale może gorzej się zmiksować.

Dodajemy banana i miksujemy jeszcze raz. Przed ostatnim wymieszaniem dodajemy sok z cytryny i słodzimy do smaku. Nie powinno to jednak być potrzebne, zwłaszcza jeśli jabłka i marchewki są dostatecznie słodki.

Warto zwrócić też uwagę na ciekawy zdrowotny koktajl ze śliwkami .

Projekt bez nazwy-14.jpg
fot. Canva
Tu dostaniesz prezenty na święta nawet o połowę taniej. Sprawdziłem wszystkie okazje w uwielbianych sklepach
Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy