Biorę marchewkę i łączę z dodatkami. Dodaję sok z cytryny i mam witaminową bombę
Zdrowie jest w witaminach, a witaminy w potrawach na bazie owoców i warzyw. Ten prosty przepis na szybką i łatwo przyswajalną warzywno-owocową rozkosz na pewno pomoże nam przeżyć sezon na przeziębienia.
Witaminy z owoców i warzyw
Dziś, kiedy pojęcie bomb witaminowych i superfoods święci tryumfy, w każdym sklepie możemy znaleźć coś, co zaspokoi nasze witaminowe potrzeby. Jednak nigdy nie wiadomo, co prócz mikroskładników odżywczych znajduje się w takich produktach, a zresztą są droższe od przygotowanych w domu niewspółmiernie do tego, ile energii pochłaniają.
Dlatego zawsze czuję się zdany na siebie, kiedy przygotowuję sobie zdrowotne eliksiry. Jednym z nich jest ten prosty sok na bazie marchwi, który piję chętnie zwłaszcza zimą.
Sok z marchwi i jabłek – przepis
Spośród niewielu składników tego soku każdy ma do odegrania jakąś istotną rolę. Marchew daje przede wszystkim składniki odżywcze. Jabłko dodaje słodycz oraz soczystość. Banan odpowiada za strukturę i czyni koktajl bardziej pożywnym.
Składniki
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie lub 1 duże jabłko
- Banan
- 30-40 ml soku z cytryny
- 120 ml zimnej wody
- Ew. cukier lub miód do posłodzenia
Sok z marchwi i jabłek – przygotowanie
Do kielicha miksera wkładamy marchewkę, zalewamy zimną wodą i miksujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki jabłka. Warto ich nie obierać, gdyż skórka zawiera dużo błonnika, ale może gorzej się zmiksować.
Dodajemy banana i miksujemy jeszcze raz. Przed ostatnim wymieszaniem dodajemy sok z cytryny i słodzimy do smaku. Nie powinno to jednak być potrzebne, zwłaszcza jeśli jabłka i marchewki są dostatecznie słodki.
Warto zwrócić też uwagę na ciekawy zdrowotny koktajl ze śliwkami .