Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2023 11:24

Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet

faworki z karpia
YouTube/@MagdaGesslertv

Już wkrótce na wigilijnych stołach Polaków zagości karp. Magda Gessler ma na tę rybę pyszny sposób. Karp w jej wydaniu nie ma ości, za to jego mięso to sama delikatność. Przygotujcie tak tę rybę, jak znana restauratorka. 

Karp, który nie ma ości i jest delikatny

Karp jest rybą, która tradycyjnie już gości na stołach w wielu polskich domach. Zwykle karpia smażmy, a czasem wcześniej go jeszcze marynujemy. Jednak trzeba przyznać, że ta wigilijna ryba ma sporo ości i nie tylko tych dużych. W karpiu znajdziemy też wiele drobnych i haczykowatych ości. To może utrudniać jedzenia, a nawet być niebezpieczne.

 Jednak Magda Gessler robi karpia tak, że ryba nie ma ości, za to wspaniały i delikatny smak. Drobne ości doskonale rozpuszcza gorący olej. Polecamy przepis znanej restauratorki na wyśmienitą wigilijną rybę. Czegoś tak dobrego dawno nie jedliście. Patent na karpia można zobaczyć na kanale YouTube Magdy Gessler. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

faworki z karpia
YouTube/@MagdaGesslertv
Bez zamawiania w sieci, bez wydawania majątku. Znamy najlepsze prezenty dla smakoszy w cenie do 100 złotych.

Jak zrobić karpia z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • karp w dzwonkach
  • orzechy włoskie mielone
  • mąka 
  • odrobina mleka
  • 6 jajek
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 butelki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie

Przygotowanie karpia zaczynamy od jego zamarynowania z dodatkiem cebuli dzień wcześniej. Rybę solimy, dodajemy ziele angielskie mielone i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Po upływie doby dzwonka karpia oczyszczamy z cebuli, nożem usuwamy największe ości. 

Zostawiamy je, bo będą nam potrzebne do wywaru. Po usunięciu ości dzwonko karpia kroimy na pół. Następnie nacinamy go tak jak faworki i przekładamy mięso, by przypominało faworki. Dzięki takiemu sposobowi ciepło dojdzie w każdy zakamarek ryby. Warto pamiętać, że drobne ości karpia rozpuszczają się w wysokiej temperaturze oleju rzepakowego.

Faworki z karpia najlepsze w Wigilię

Wlewamy 2 butelki oleju rzepakowego do garnka. Taki olej będziemy mogli użyć ponownie, jeśli go nie spalimy. Faworki z karpia panierujemy w orzechach włoskich mielonych, potem w jajku i mące. Jajka rozmącamy i dodajemy odrobinę mleka. Gdy karp trafi już do orzechów mielonych, a potem do jajka i mąki, to wkładamy go do rozgrzanego oleju.

Gdy faworki z karpia smażą się, to przygotowujemy natkę pietruszki. Możemy ją ręcznie porwać i ułożyć na dużym talerzu. Jeśli ryby będą miały już złoty kolor, to możemy je wyjmować na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie faworki z karpia przekładamy na talerz z natką pietruszki. Nasze danie jest już gotowe do podania. Pisaliśmy o przepisie na wigilijny barszcz od Magdy Gessler. Radziliśmy, jak szybko przyrządzić śledzie na święta. 

faworki z karpia
YouTube/@MagdaGesslertv

Źródło: YouTube/@MagdaGesslertv

Zdjęcia: screen YouTube/@MagdaGesslertv