Biorę ugotowane ziemniaki i przyciskam je szklanką. To najlepszy sposób na kolację

Kolacja to bardzo ważny posiłek dnia. Lepiej nie kłaść się spać na przysłowiowego głodniaka. Jednak wiele osób często nie ma pomysłu na ten posiłek i robią coś na szybko. Najważniejsze, żeby było smacznie i zdrowo. Takie jest właśnie danie, na które przepis mamy Wam do zaproponowania. Zaskakujące jest to, że można do niego wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki.
Co można zrobić z ziemniaków?
Ziemniaki to niesamowicie popularny i powszechny produkt, który może zmieniać swoją postać. Przede wszystkim znane są z tego, że są wspaniałym dodatkiem do obiadu i w towarzystwie np. kotleta schabowego i mizerii tworzą pełnowartościowy posiłek.
Ponadto z ziemniaków można zrobić placki ziemniaczane, które świetnie się spożywa z sosem, z pieczarkami i serem lub bez żadnych dodatków. Frytki to również dobra opcja. Szczególnie domowe są zdecydowanie dobrym wyborem.
Jeśli zostaną nam ugotowane ziemniaki z obiadu, to nie znaczy, że musimy je wyrzucać. Można z nich przygotować pyszną kolację. Koniecznie sprawdźcie jak to zrobić.

Przepyszna ziemniaczana kolacja
Z ziemniaków można przygotować pyszną kolację. Nieważne czy nam zostały po obiedzie, czy nie. Po prostu warto ją zrobić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 800 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- olej roślinny
- 500 gram mielonego mięsa
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- 1 pomidor
- masło
- koperek
- olej roślinny
- 100 gramów sera
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować wspaniałą kolację z ziemniaków?
Przygotowanie takiej kolacji to bardzo dobra opcja jeśli zostały nam ziemniaki po obiedzie. Ale nie tylko wtedy.
W pierwszej kolejności kroimy ziemniaki w grube plastry, przekładamy do dużej miski i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy. Po chwili dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy i dalej smażymy.
W tym czasie drobno kroimy pomidora i również dodajemy na patelnię. Kontynuujemy smażenie.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy masło i posiekany koperek. Całość rozgniatamy i mieszamy. Formujemy większe kulki jak na kotlety mielone, przekładamy do naczynia żaroodpornego i w każdej robimy lekkie wgłębienia za pomocą szklanki, do których przekładamy starty na małych oczkach tarki ser oraz przesmażone wcześniej mięso i na koniec znowu ser.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Tak przygotowane danie idealnie nada się na kolację.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę z selerem i szynką. Zobacz, przez jaki błąd ryba traci swoje właściwości.






































