Smakosze.pl Porady Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci najcenniejsze właściwości
Canva / Alessandro Cristiano

Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci najcenniejsze właściwości

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.

Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.

W jakiej temperaturze najlepiej przechowywać miód?

Odpowiednie przechowywanie miodu sprawia, że zachowuje on wszystkie swoje dobroczynne właściwości . Przypomnijmy, że miód jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów . Dzięki temu ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz oczyszczające .

Właściwa temperatura to podstawa, jeśli chodzi o przechowywanie miodu. Produkt najlepiej czuje się w zakresie od 8 do 18 stopni . W takich warunkach zachowuje nie tylko swoje wartości, ale też odpowiednią konsystencję .

Zbyt niska temperatura przechowywania sprawia, że miód krystalizuje się i twardnieje . Zbyt wysoka natomiast powoduje, że produkt traci swoje cenne składniki . Ważne, aby w kwestii przechowywania miodu znaleźć złoty środek .

Gdzie najlepiej przechowywać miód?

Wiele osób przechowuje miód w lodówce . Jest to ogromny błąd, ponieważ temperatura tam panująca wynosi zaledwie 2-3 stopnie . W takich warunkach miód z całą pewnością stwardnieje i nie będzie nadawał się do spożycia .

Szafka kuchenna znajdująca się blisko źródła ciepła także nie będzie odpowiednia . Zrezygnujmy z magazynowania miodu w pobliżu kuchenki lub grzejnika. Dzięki temu unikniemy straty cennych minerałów i witamin .

Miód powinno przetrzymywać się w suchych i chłodnych miejscach . Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub zamykana szafka , chroniąca produkt przed nadmiernym działaniem światła. Najlepszy miód trzyma się tylko i wyłącznie w szklanych pojemnikach .

Pamiętajmy, że miód właściwie nie ma daty przydatności do spożycia . Odpowiednio magazynowany produkt może nas cieszyć w zasadzie w nieskończoność . Ważne jest aby unikać wprowadzania do niego bakterii i zanieczyszczeń . Do nabierania miodu zawsze używaj czystej łyżeczki . Dowiedz się co oznacza piana na powierzchni miodu . Z naszą pomocą łatwo odróżnisz prawdziwy miód od wyrobu miodopodobnego .

Canva / ponce_photography z Pixabay
Canva / ponce_photography z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy