Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na blok czekoladowy
Flickr / licencja: CC 2.0, Mariusz Chilmon

Cudowny przepis na blok czekoladowy

22 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Blok czekoladowy to idealny deser z czasów PRL-u, gdy składniki na wykwintne przysmaki były wyjątkowo drogie. Receptura na blok składa się z tanich produktów, do których praktycznie każdy miał stosunkowo dobry dostęp.

Co więcej, łatwość wykonania jest kolejnym plusem tego doskonałego słodycza. Szczególnie mocno podoba się dzieciom, w końcu duża ilość herbatników i czekolady nie jest obojętna dla najmłodszych smakoszy. Jeśli chcesz powrócić do dawnych lat, spróbuj go wykonać.

Blok czekoladowy przyniesie wiele wspomnień

Blok czekoladowy smakuje praktycznie każdemu łasuchowi, nie zważając na wiek. Starsi go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsi przygotowują z ciekawości, by przekonać się, czy słusznie jest tak wychwalany przez babcie, dziadków oraz rodziców.

Jeśli obawiasz się przygotowywać go od podstaw, poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis. Cena bloku jest niewielka, a obecność składników w praktycznie wszystkich sklepach sprawia, że każdy może go przygotować. Z pewnością nikt nie będzie zawiedziony, gdy tylko posmakuje tego doskonałego ciasta.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Przepis na blok czekoladowy z PRL-u

Składniki:

  • 400 g herbatników

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 100 ml mleka

  • 300 g mleka w proszku

Pieczenie rozpocznij od pokruszenia herbatników na mniejsze kawałki. Zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Uważaj jednak, aby nie pokruszyć ich za bardzo, inaczej staną się herbatnikowym proszkiem.

Do garnka wlej mleko, dodaj masło cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. Odstaw garnek w chłodne miejsce, do momentu, gdy krem przestygnie. Po ostygnięciu wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Następnie dodaj do masy herbatniki.

Do formy na keks wysmarowanej masłem bądź olejem wylej masę i uderz kilkukrotnie formą o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw go do lodówki na całą noc, a o poranku możesz już cieszyć się pysznym deserem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy