Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami
Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie.
Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw.
Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zapiekane w cieście francuskim parówki
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej. Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
8 parówek
-
1 cukinia
-
1 papryka słodka
-
kilka pieczarek
-
ser żółty
-
1 jajko
Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na 8 jednakowych plastrów, w których zmieszczą się po zwinięciu wszystkie dodatki. Pod bieżącą wodą umyj wszystkie warzywa oraz pieczarki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię również pokrój w paski. Pieczarki rozdrobnij na cienkie plasterki, a ser pokrój w prążki.
Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułóż parówkę, część papryki, cukinii, sera oraz pieczarek. Zawiń ciasto, posmaruj je z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego.
Źródło: canva/zi3000, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy.pl