Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami
canva/Tetiana_Chudovska, Getty Images

Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie.

Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw.

Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zapiekane w cieście francuskim parówki

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej. Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 8 parówek

  • 1 cukinia

  • 1 papryka słodka

  • kilka pieczarek

  • ser żółty

  • 1 jajko

Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na 8 jednakowych plastrów, w których zmieszczą się po zwinięciu wszystkie dodatki. Pod bieżącą wodą umyj wszystkie warzywa oraz pieczarki.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w cienkie paski. Cukinię również pokrój w paski. Pieczarki rozdrobnij na cienkie plasterki, a ser pokrój w prążki.

Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułóż parówkę, część papryki, cukinii, sera oraz pieczarek. Zawiń ciasto, posmaruj je z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego.

Parówki w cieście

Źródło: canva/zi3000, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy