Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-05T153057.423

Mizina, Getty Images Pro

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe

5 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni.

Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami.

Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na domowe ogórki konserwowe

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • 1 marchewka

  • koperek

  • 8 ząbków czosnku 

  • 1 cebula

  • ziarna gorczycy

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • 125 ml octu

  • 1 l wody

  • 5-6 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

Zacznij produkcję od dokładnego umycia wszystkich ogórków oraz marchewki z kurzu i pozostałości po uprawie. Pamiętaj również o dokładnym umyciu, a także wyparzeniu słoików i zakrętek.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

CZYTAJ DALEJ

Do słoików włóż ogórki. W każdym z nich umieszczamy łodygę kopru, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku, plastry marchewki i ćwiartkę cebuli. 

Ocet zmieszaj z wodą, cukrem i solą. Całość należy zagotować i ostudzić. Chłodną zalewą zalej zawartość słoików w taki sposób, aby wszystko było nią przykryte. Zakręć pokrywki, poddaj słoiki pasteryzacji i odstaw słoiki na jeden tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T154942.037

Źródło: DanHenson1, Getty Images


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >