Najlepszy przepis na ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni.
Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami.
Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Przepis na domowe ogórki konserwowe
Składniki:
ogórki gruntowe
1 marchewka
koperek
8 ząbków czosnku
1 cebula
ziarna gorczycy
liście laurowe
ziarna ziela angielskiego
125 ml octu
1 l wody
5-6 łyżek cukru
2 łyżki soli
Zacznij produkcję od dokładnego umycia wszystkich ogórków oraz marchewki z kurzu i pozostałości po uprawie. Pamiętaj również o dokładnym umyciu, a także wyparzeniu słoików i zakrętek.
Do słoików włóż ogórki. W każdym z nich umieszczamy łodygę kopru, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku, plastry marchewki i ćwiartkę cebuli.
Ocet zmieszaj z wodą, cukrem i solą. Całość należy zagotować i ostudzić. Chłodną zalewą zalej zawartość słoików w taki sposób, aby wszystko było nią przykryte. Zakręć pokrywki, poddaj słoiki pasteryzacji i odstaw słoiki na jeden tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.
Źródło: DanHenson1, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com