Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-05T153057.423

Mizina, Getty Images Pro

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe

5 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni.

Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami.

Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na domowe ogórki konserwowe

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • 1 marchewka

  • koperek

  • 8 ząbków czosnku 

  • 1 cebula

  • ziarna gorczycy

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • 125 ml octu

  • 1 l wody

  • 5-6 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

Zacznij produkcję od dokładnego umycia wszystkich ogórków oraz marchewki z kurzu i pozostałości po uprawie. Pamiętaj również o dokładnym umyciu, a także wyparzeniu słoików i zakrętek.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

CZYTAJ DALEJ

Do słoików włóż ogórki. W każdym z nich umieszczamy łodygę kopru, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku, plastry marchewki i ćwiartkę cebuli. 

Ocet zmieszaj z wodą, cukrem i solą. Całość należy zagotować i ostudzić. Chłodną zalewą zalej zawartość słoików w taki sposób, aby wszystko było nią przykryte. Zakręć pokrywki, poddaj słoiki pasteryzacji i odstaw słoiki na jeden tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T154942.037

Źródło: DanHenson1, Getty Images


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >