Prosty sposób na przepyszne kotlety mielone
Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny.
Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera.
Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Przepis na kotlety mielone z serem
Składniki:
pół kilograma mielonego mięsa
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
mąka
olej
ser żółty
Zacznij od przygotowania cebuli i czosnku. Obierz ją i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim czosnek oraz cebulę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Do miski wrzuć mięso, jedno jajko, odsączoną bułkę, starty ser, sól, pieprz, podsmażone warzywa i zacznij wyrabiać masę. Gdy całość połączy się, uformuj z niej średniej wielkości kotleciki.
Każdy z nich obtocz w odrobinie mąki, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Źródło: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl