Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem
canva/iko636, Getty Images Pro

Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Na kolację warto zjeść coś, co nie będzie wyjątkowo ciężkim posiłkiem - jedną z takich potraw mogą być rożki ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz i chrupiące ciasto świetnie komponują się z wieczorną herbatą. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie.

Kolacja najczęściej składa się z kanapek, parówek czy jajecznicy - dań, które nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku i umiejętności. Czasem lepiej jest jednak zjeść coś, co bardziej odżywi organizm.

Takim pomysłem mogą być rożki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem ze szpinaku oraz sera feta. Po wgryzieniu się w chrupiącą otoczkę farsz dosłownie rozpływa się w ustach i syci na wiele godzin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rożki z fetą i szpinakiem

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 250 g szpinaku

  • 100 g fety

  • 125 g ricotty

  • 1 łyżka oliwy

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka oregano

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • roztopione masło

Zacznij od opłukania i osuszenia szpinaku. Wrzuć go do wrzącej wody i blanszuj przez minutę. Wyłóż liście i przełóż je na sitko. Po odcieknięciu wrzuć je do miski z fetą, ricottą, przyprawami oraz oliwą. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozmroź i cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty i wykładaj na nie farsz łyżeczką. Złóż rogi do siebie i dociśnij je widelcem lub palcami.

Posmaruj rożki roztopionym masłem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Ciasto francuskie z farszem

Źródło: canva/iko636, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy