Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem
Na kolację warto zjeść coś, co nie będzie wyjątkowo ciężkim posiłkiem - jedną z takich potraw mogą być rożki ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz i chrupiące ciasto świetnie komponują się z wieczorną herbatą. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie.
Kolacja najczęściej składa się z kanapek, parówek czy jajecznicy - dań, które nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku i umiejętności. Czasem lepiej jest jednak zjeść coś, co bardziej odżywi organizm.
Takim pomysłem mogą być rożki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem ze szpinaku oraz sera feta. Po wgryzieniu się w chrupiącą otoczkę farsz dosłownie rozpływa się w ustach i syci na wiele godzin.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rożki z fetą i szpinakiem
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Składniki:
-
250 g szpinaku
-
100 g fety
-
125 g ricotty
-
1 łyżka oliwy
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1 łyżeczka oregano
-
2 łyżki natki pietruszki
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
roztopione masło
Zacznij od opłukania i osuszenia szpinaku. Wrzuć go do wrzącej wody i blanszuj przez minutę. Wyłóż liście i przełóż je na sitko. Po odcieknięciu wrzuć je do miski z fetą, ricottą, przyprawami oraz oliwą. Wymieszaj dokładnie.
Ciasto rozmroź i cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty i wykładaj na nie farsz łyżeczką. Złóż rogi do siebie i dociśnij je widelcem lub palcami.
Posmaruj rożki roztopionym masłem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Źródło: canva/iko636, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com