Smakosze.pl
Ogórki kiszone

canva/sabyna75's Images

Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat.

Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni.

Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z kiszonych ogórków

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 500 gram ogórków kiszonych

  • 1 jajko

  • ząbek czosnku

  • 200 g mąki

  • 200 ml mleka

  • 1 jajko

  • koperek

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • papryczka chili

Zacznij od wyciągnięcia ogórków z zalewy i wysuszenia ich. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odstaw na sitku, aby odciekły z nadmiaru soku. Przełóż je do innej, suchej miski.

Gołąbki

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

CZYTAJ DALEJ

Wbij do ogórków jajko, wlej mleko, wsyp mąkę, siekany koperek, kurkumę, chili, siekany czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na patelni rozgrzej tłuszcz roślinny. Smaż na nim placki wykładane porcjami. Gdy po obu stronach uzyskają złoty kolor, przekładaj je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru oleju. Smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >