Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych
Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat.
Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni.
Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z kiszonych ogórków
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
500 gram ogórków kiszonych
1 jajko
ząbek czosnku
200 g mąki
200 ml mleka
1 jajko
koperek
pół łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
papryczka chili
Zacznij od wyciągnięcia ogórków z zalewy i wysuszenia ich. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odstaw na sitku, aby odciekły z nadmiaru soku. Przełóż je do innej, suchej miski.
Wbij do ogórków jajko, wlej mleko, wsyp mąkę, siekany koperek, kurkumę, chili, siekany czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na patelni rozgrzej tłuszcz roślinny. Smaż na nim placki wykładane porcjami. Gdy po obu stronach uzyskają złoty kolor, przekładaj je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru oleju. Smacznego.
Źródło: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl