Błyskawiczna sałatka z buraków. Zrobisz ją z 4 składników
Szukasz pomysłu na szybką i pożywną sałatkę? Przygotuj sałatkę z buraków z sosem miodowo-musztardowym. Danie zrobisz z kilku podstawowych składników, będzie gotowe w kilka minut. Oprócz buraków do sałatki potrzebujesz też sera feta, rukoli i orzechów włoskich lub suszonej żurawiny.
Sałatkę z buraków przygotowuję na szybki podwieczorek lub kolację, a także na święta i spotkania w większym gronie. Sałatka jest moim faworytem - jest tania, szybka i smakuje rewelacyjnie. Sałatka wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Doskonale sprawdzi się więc również jako dodatek do zimnej płyty podczas ważniejszych uroczystości.
Sałatkę z buraków przygotowuję w dwóch wersjach: z orzechami włoskimi lub suszoną żurawiną, w zależności od tego, co akurat mam w domu. Zarówno orzechy, jak i żurawina rewelacyjnie łączą się z pozostałymi składnikami i sosem na bazie musztardy, oliwy z oliwek i płynnego miodu.
Sałatka z 4 składników jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy musimy zadbać o naszą odporność . Do sałatki z buraków podaję świeże pieczywo, domowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego.
Obłędna sałatka z 4 składników. Idealna na podwieczorek i kolację
Składniki:
-
3-4 ugotowane buraki
-
ok. 10 dag sera feta lub typu feta
-
2-3 garście rukoli
-
garść orzechów włoskich lub suszonej żurawiny
Składniki na sos:
-
3 łyżeczki musztardy delikatesowej
-
3-4 łyżeczki płynnego miodu
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
czosnek granulowany
-
sól, pieprz
Sałatka z buraków z sosem miodowo-musztardowym
Ugotowane buraki pokrój w kostkę, przełóż do miski. Pokrój w kostkę również ser feta, orzechy lub żurawinę posiekaj. Rukolę opłucz, osusz. Wszystkie składniki dodaj do buraków, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos: musztardę połącz z miodem i oliwą. Do sosu dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany. Sos wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Z buraków ugotujesz również wyśmienitą zupę na żeberkach wieprzowych . Zupa jest idealna na chłodniejsze pory roku. Już teraz przygotuj zakwas na barszcz czerwony na Wigilię . Zakwas będzie gotowy po kilku tygodniach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama