Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy przygotować zakwas na barszcz? Kuroń rozwiewa wszelkie wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2022 09:19

Kiedy przygotować zakwas na barszcz? Kuroń rozwiewa wszelkie wątpliwości

Kiedy przygotować zakwas na barszcz? Kuroń rozwiewa wszelkie wątpliwości. Zdradził niezawodny przepis
canva/madeleinesteinbach

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dowiedz się, kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony, żeby miał idealny smak. Jakub Kuroń zdradził swój przepis na zakwas bez dodatku razowego pieczywa. Barszcz z tym dodatkiem nie ma sobie równych.

Na stronie kuron.com.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów autorstwa Jakuba Kuronia. Kucharz zdradził niedawno swoją recepturę na zakwas na barszcz czerwony na Wigilię bez dodatku chleba razowego. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.

Jakub Kuroń zakwas przygotowuje według tradycyjnej receptury. Do buraków dodaje czosnek w łupinie, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony? Zakwas najlepiej przyrządzić 2- 3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem.

Zakwas na barszcz czerwony potrzebuje czasu, żeby nabrał odpowiedniego smaku. Zakwas musi stać w suchym, zacienionym miejscu. Wszystkie składniki należy docisnąć, żeby były zanurzone w wodzie. W ten sposób zabezpieczymy je przed pojawieniem się pleśni. Zakwas na barszcz po odcedzeniu przechowujemy w szklanych słoikach lub butelkach, koniecznie w lodówce.

Domowy zakwas na wigilijny barszcz według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 6 liści laurowych

  • pół główki czosnku

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 20 ziaren pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

Jak przyrządzić zakwas na barszcz czerwony? Potrawa wigilijna zachwyci smakiem całą rodzinę

Buraki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do umytego i wyparzonego słoika. Dodaj czosnek w łupinie, ziarna pieprzu, ziela angielskiego. Wsyp sól i wymieszaj wszystkie składniki.

Do słoika wlej ciepłą wodę tak, żeby przykrywała wszystkie składniki, na górę poukładaj liście laurowe. Całość dociśnij np. szklanym kieliszkiem, żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody.

Słoik odstaw w suche, ciemne miejsce na 2- 3 tygodnie, następnie odcedź, przelej do słoików lub butelek i wstaw do lodówki.

Z zakwasu przygotujesz rewelacyjny barszcz- tu poznasz przepis Makłowicza na barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów. Danie koniecznie podaj z domowymi uszkami, smacznego.

barszcz wigilijny
canva/KubicaStone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl