Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatku tłuszczu?

Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatku tłuszczu?

 Jajko sadzone bez tłuszczu
canva/studioist

Jajko sadzone bez tłuszczu jest lekkie i pełne smaku. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Olej lub masło zastępujemy wodą i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie. Spróbujcie koniecznie — nic nie pryska, a jeszcze zachwyca delikatnością.

Jeśli lubicie jajka z patelni, a jednocześnie staracie się dbać o linię, usmażenie sadzonego bez tłuszczu będzie świetnym rozwiązaniem. Warto przygotować niewielką patelnię i przyrządzać jaja pojedynczo. Wtedy będziecie mieli pełną kontrolę nad procesem.

Przepis na smaczne jajko sadzone bez tłuszczu

Do zrobienia rarytasu będzie potrzebny oczywiście kurzy nabiał. Najlepiej postawić na ekologiczne jaja oznaczone cyfrą 0. Są najsmaczniejsze, a kury nioski mają zapewnione niezbędne wygody. Potrzebna będzie także woda oraz przyprawy, czyli w najprostszej wersji sól i pieprz.

Jajka sadzonego bez tłuszczu nie zrobimy też bez dobrej patelni. Warto by nie była zbyt duża i miała pasującą pokrywkę. Nieprzywierająca powłoka nie jest konieczna, lecz może odegrać znaczną rolę w równym ścinaniu się białka i żółtka.

Jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu? Przepis krok po kroku

Na początku wlewamy wodę na patelnię. Ilość musi być taka, aby utworzyła się warstewka o wysokości od 5 do 10 mm. Ustawiamy naczynie na niewielkim ogniu, a po chwili wbijamy jajko.

Podgrzewamy przez kilka minut, cały czas kontrolując ilość płynu i nie dopuszczając do przypalania się nabiału. Jeżeli chcemy przyspieszyć ścinanie się żółtka, możemy przykryć patelnię pokrywką.

Gdy białko się całkowicie zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne, zdejmujemy jajo z ognia i przenosimy na talerz. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi ulubionymi dodatkami np. szczypiorkiem czy natką pietruszki.

Jajko sadzone możemy podać na wiele sposobów. Szczególnie polecamy wersję z duszonymi warzywami w sosie pomidorowym, czyli szakszukę. Na naszej stronie znajdziecie przepis na ten przysmak. Warto także skusić się na podanie go do obiadu z ziemniakami i kremowym szpinakiem.

Jajko sadzone bez tłuszczu jest pyszne
canva/Pretti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: